Hoe is het eigenlijk gesteld met jouw online privacy?

Bart Remmers | 7 februari 2017
algemeen

Het is vandaag Safer Internet Day

Opgelet! Het is vandaag Safer Internet Day. Een prima moment om een stil te staan bij deze vraag: hoe is het gesteld met jouw online privacy? 

Maar liefst 46 procent van de jongeren niet weet hoe zij hun privacy kunnen waarborgen op internet, blijkt uit onderzoek van BIT, specialist in colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing. 

Safer Internet Day is de jaarlijkse internationale dag voor een beter en veiliger internet, met name gericht op jongeren. Over het algemeen zijn jongeren vrij technisch onderlegd, maar internetveiligheid lijkt geen prioriteit te hebben. Dit blijkt onder meer uit het feit dat jongeren in groten getale e-mails (67 procent) en bestanden (41 procent) van onbekende afzenders openen. Jongeren gaan er dan ook vanuit dat zij een malafide e-mail direct herkennen (90 procent). Toch is één op de tien jongeren weleens slachtoffer geweest van cybercrime en 52 procent durft dit niet met zekerheid te ontkennen.  

Gebrek aan tijd als excuus

Consumenten laten vaak meer gegevens achter dan nodig bij webwinkels. 40 procent van de jongeren is bereid informatie te verstrekken die niet nodig is voor de verzending van artikelen. De reden hiervoor is dat zij geen tijd en zin hebben om de artikelen opnieuw te zoeken op een andere website. 

Tijd blijkt sowieso een issue te zijn voor jongeren. Het tijdig uitvoeren van updates is essentieel in de beveiliging van elektronica. Echter voert 37 procent van de jongeren alleen updates van het besturingssysteem uit wanneer daar tijd voor is en 22 procent update de virusscanner alleen als het uitkomt. 

Onverstandig wachtwoordgebruik 

Wachtwoorden zijn de sleutel tot de digitale identiteit. Toch deelt bijna de helft van de jongeren (45 procent) hun wachtwoorden met een ander. Het merendeel (63 procent) gebruikt slechts één wachtwoord voor meerdere logins. Zo nu en dan worden er kleine variaties toegepast, als hoofdletters en cijfers (52 procent). Meer dan de helft van de jongeren verandert het wachtwoord minder dan één keer per jaar, waarvan 12 procent dit zelfs nooit doet. 
 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws