Je moet kiezen: je smartphone of je liefje?

Bart Remmers | 23 juli 2020
algemeen

Relaties lijden onder veelvuldig gebruik smartphone

Zeg Casanova/Casanovo! Laat die smartphone eens wat vaker links liggen. 

Mobiele apparaten worden steeds belangrijker in ons dagelijkse leven. Ook onze relaties worden daardoor beïnvloed, zowel in positieve als negatieve zin: we zijn steeds beter bereikbaar voor onze partner, maar worden ook steeds vaker gestoord door anderen als we tijd doorbrengen met onze partner. 

Onderzoek van Intel Security laat zien hoe het gebruik van de mobiele telefoon onze relaties beïnvloedt en andersom hoe relaties ons mobiele gebruik beïnvloeden.

De mobiele telefoon als concurrent in de strijd om aandacht

De gemiddelde Nederlander in een relatie brengt per dag net zoveel van zijn vrije tijd thuis online door als hij aan zijn partner besteedt. Sterker nog: vier op de tien Nederlanders heeft weleens het gevoel dat de ander meer aandacht heeft voor een mobiel toestel dan voor hen. 

Kort gezegd: de mobiele telefoon lijkt wel een extra ‘minnaar’ binnen onze relaties. Dat geldt niet alleen voor de tortelduiven die al jaren bij elkaar zijn. Ook tijdens de eerste date gaat het al vaak mis: 12 procent van de Nederlandse singles heeft tijdens een eerste afspraak weleens het gevoel gehad dat de telefoon van de ander de meeste aandacht kreeg.

Het gebruik van mobiele apparaten heeft voor één op de drie Nederlanders al meer dan eens tot conflicten geleid. Onze afhankelijkheid van mobiele telefoons en tablets is vooral bij het slapengaan een probleem: 53 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze het internet wel zouden willen ‘pauzeren’ bij het slapengaan en één op de vier Nederlanders heeft met zijn partner de afspraak dat mobiele telefoons niet in bed worden gebruikt. Ook bij speciale gelegenheden spreekt 17 procent van de stellen af geen mobiele apparaten te zullen gebruiken.

Eerlijk zullen we alles delen

Relaties hebben ook op een andere manier invloed op ons gebruik van mobiele apparaten: hoe vertrouwder we met de ander zijn, hoe minder we aan onze mobiele veiligheid denken, lijkt het wel. Maar liefst één op de drie Nederlanders deelt wachtwoorden voor persoonlijke e-mailaccounts, streaming diensten zoals Netflix en profielen op social media met zijn partner. 

Daarnaast worden de laptops en mobiele telefoons van het werk ook weleens door de partners gebruikt: 25 procent van de respondenten geeft aan daar geen problemen mee te hebben, terwijl 6 procent zijn partner daardoor weleens per ongeluk toegang gaf tot vertrouwelijke informatie.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws