Oude cd's na 25 jaar niet meer bruikbaar

Pieter Hiemstra | 15 februari 2017
algemeen

Op digitale data zoals mp3-bestanden zit geen houdbaarheidsdatum. Dat geldt niet voor data op fysieke plaftorms zoals CD's. En daarmee dreigt data op deze oude formats verloren te gaan. Dat schrijft de website cdm.

'CD-rot'

Volgens onderzoek van United States of America’s Library of CongressTedium zijn sommige CD's bruikbaar tot in de 28e eeuw. Maar er blijken veel verschillen te zitten tussen alle soorten schijfjes. De leeftijdsspan varieert dan ook enorm. Uit ander onderzoek blijkt namelijk ook dat veel CD's al na 25 jaar onbruikbaar zijn. Dat komt door het zogenoemde 'disc rot'. 

De eerste generatie CD's stamt uit 1982, waarna er verschillende versies op de markt kwamen met een steeds groter geheugen. Nu 25 jaar later is de kans dus sterk aanwezig dat die oude CD's rijp zijn voor de prullenbak. Zonde, wat de data die erop staat kan belangrijk zijn. 

Stop je schijf in de koelkast!

Om te zorgen dat CD's, maar ook DVD's langer meegaan, geven de onderzoekers de volgende tip. Bewaar de schijven in een omgeving van 5 graden celsius. Daarmee verleng je de levensduur 25 keer. Dus heb je oude schijven uit de jaren '80 met daarop onvervangbare familiefilmpjes? Stop ze in de koelkast, zodat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten. 

 

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws