Retro stappen in beeld: kapot gaan met Daan en Steef in 1993

Pieter Hiemstra | 20 februari 2017
algemeen

De VPRO maakt al decennia goede televisie. Lang niet alles is gedigitaliseerd, en veel beeldmateriaal staat nog op oude videobanden. Net als deze klassieker die lang stof lag te happen. Tot in 2013 toen het op YouTube kwam.

Beginjaren van house

In de documentaire van 12 minuten gaan we de nacht in gaan met Daan en Steef. 48 uur lang volgen we hen in een rollercoaster vol drugs, weinig slaap en muziek van The Nightcrawlers. 

Het is 1993 en alle discotheken draaien de onbekende The Nightcrawlers met 'Push The Feeling On'. Housemuziek was nog jong en wild. Zo ook beide heren. Zonder schaamte spoelen ze voor de camera hun pillen weg met Jagermeister. Na een paar 'sniffies' is het weer tijd voor een volgend stukje pil. En dan moet de avond nog beginnen. Na een lange nacht pakken ze eventjes hun rust op het strand. Snuivend aan de poppers en strompelend door het zand: 'vermoeiend strandje dit, zeg'.

24 jaar later

24 jaar later leiden Steef en Daan een compleet andere leven. Daan is nu nu 36 en heeft vier kinderen. Hij schrok enorm toen hij het filmpje voor het eerst zag. In een interview met de Volkskrant in 2013: ''Shit, dacht ik, wat erg eigenlijk. Vooral het laatste stuk, met die poppers op het strand van Wijk aan Zee.' Schaterlachend: 'Zo zou ik mijn kinderen niet graag zien.'' 

'Niet teveel romantiseren'

Veel veertigers van nu, kijken met weemoed terug naar die jaren. Dat blijkt uit de reacties van de video. Het was nog nieuw, spontaan en minder commercieel. Tegenwoordig loopt in elke discotheek een fotograaf en strijken grote festivals het feest glad met een gelikte aftermovie. Daan waarschuwt echter om de vroege house jaren jaren niet teveel op te hemelen.

'Hoe ouder iets wordt, hoe meer rimpels er zichtbaar worden. Dat geldt ook voor de hoogtijdagen van house, in mijn ogen. Ze zijn volop geïdealiseerd. Niet iedereen kan omgaan met een overrompelende hoeveelheid drugs en feest. Voor je het weet word je geleefd door een drang naar vergetelheid', aldus Daan tegen de Volkskrant.

Maar deze beelden uit 1993 is goud materiaal, omdat het zonder filter de rauwe jaren uit de tijd laat zien.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws