De meest gesamplede drummer allertijden overleden

Pieter Hiemstra | 22 februari 2017
algemeen

Drummer Clyde Stubblefield is het afgelopen weekend op 73-jarige leeftijd overleden. Met zijn muziek legde hij de basis voor stromingen als hiphop, house en pop. We blikken terug op de 'meest gesamplede' drummer aller tijden.

via GIPHY

Beginjaren

Alle artiesten halen inspiratie uit het werk van hun collega's. Veel basslines, melodieen of vocals die we tegenwoordig kennen, komen voort uit muziek van vroeger. Kleine stukjes muziek, ook wel samples genoemd, worden geript van oude LP's en krijgen een nieuw jasje. Stubblefield is zo'n grote artiest waar generaties na hem op bouwen. In 2014 werd hij zelfs uitgeroepen tot de op een na beste drummer aller tijden door LA Weekly

Eind jaren '60 leerde de wereld hem kennen als drummer van soullegende James Brown. Zijn funky ritmes waren rauw en in die tijd enorm vernieuwend. Toen hiphop eind jaren '70 ontstond, bepaalden de oude beats van Stubblefield het geluid van de nieuwe stroming. Ook in de house en pop van eind jaren '80 vormde de drumsamples van de drummer de ruggengraat van deze genres. Voor popicoon Prince was Stubbefield bijvoorbeeld een grote inspiratie. Toen de drummer in 2001 kanker kreeg, betaalde Prince zelfs de rekening van bijna een ton. 

De vernieuwer

In de jaren '90 onstonden veel nieuwe genres zoals hardcore, jungle en drum 'n bass. Ook deze stromingen komen voort uit een vondst van Stubblefield: de 'off beat'. Lange tijd werd in muziek in de nadruk gelegd op de eerste en derde maat. Hierdoor onstond een vrij eentonig 4/4 ritme. De offbeat daarentegen legde juist de nadruk op andere maten. Het zorgde voor de grillige en funky ritmes die we terughoren in bijvoorbeeld drum 'n bass. 

Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam legt in de Volkskrant als volgt uit. 'Dat gaat over timing: het net te laat spelen van noten die op de beat zijn en het net te vroeg spelen van noten die off-beat zijn.'

Volgens onderzoek van het Engelse Oxford University is funk de meest dansbare muziek.

Onregelmatige ritmes, spelen met timing en het verleggen van accenten in de beat bepalen in hoeverre een gemiddelde persoon geneigd is te bewegen op de muziek. Uit onderzoek van het Engelse Oxford University blijkt dat funk gemiddelde de meest dansbare muziekstroming is. Muziek moet volgens het rapport niet te voorspelbaar zijn, maar ook niet te onvoorspelbaar. 

Een voorbeeld van de dansbare offbeat drumstijl van Clyde Stubblefield. De sample op 5:35 werd later in 1.366 tracks teruggevonden van onder andere Snap!, Ludacris en Netsky. In Dr. Dre's Let Me Ride uit 1992 is de sample van Stubblefield makkelijk te herkennen. Ook Public Enemy gebruikte onderstaande sample in ten minste negen nummers. 

Hoe diepgebakken de drums van Stubblefield in onze cultuur zit, blijkt wel uit de Powerpuff Girls. De populaire kinderserie uit de jaren '90 gebruikte ook de ritmes van de drumheld. Op 0:32 en 0:46 vind je opnieuw de sample uit Funky Drummer terug. 

Meest gesamplede artiest ooit

Sinds de jaren '70 werden zijn samples meer dan 2.500 keer gebruikt in talloze muziekstromingen. Het is dan ook terecht dat hij bekendstaat als 'meest gesamplede drummer aller tijden'. Stubblefield was erg trots dat hij latere generaties artiesten kon inspireren. Hij bracht eigen samplecollecties uit zoals ' Revenge of the Funky Drummer' en 'DNA Beat Blocks' voor artiesten die uit zijn muziek wilden putten. Kortom: de invloed van deze overleden drummer is enorm groot. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws