Slimme vibrator schond privacy van honderden gebruikers

Pieter Hiemstra | 14 maart 2017
algemeen

We-Vibe, de fabrikant van slimme vibrators moet zijn gebruikers een compensatie van drie miljoen euro uitbetalen. Het moederbedrijf bracht vibrators op de markt die zonder toestemming intieme data verzamelden van zijn gebruikers. 

Schikking van 2,78 miljoen euro

Die uitspraak deed een rechter in de Amerikaanse staat Illinois. Moederbedrijf Standard Innovation moet in totaal 2,78 miljoen euro uitbetalen aan de kopers. Gebruikers die het trillende speeltje niet gebruikten, krijgen 138 euro uitbetaald. Anderen die wel kennismaakten met het apparaat, krijgen 7000 euro op hun rekening gestord. 

Volgens de fabrikant moet de We-Vibe 'vuur in relaties terugbrengen, samen of alleen'. De We-Vibe 4 Plus kost negentig pond en is via bluetooth aangesloten met een app waarmee je instellingen beheert. Je kunt bijvoorbeeld een videogesprek starten met je partner terwijl het apparaat zijn werk doet. 

Slechte beveiliging

De applicatie die de vibrator bestuurd was echter amper beveiligd. Daardoor kon iedereen in de buurt van het bluetooth netwerk het apparaat overnemen. Verder werd er zeer intieme en data verzameld over het seksleven van de gebruiker. Die werd vervolgens rechtstreeks naar de fabrikant gestuurd. Die kon precies zien hoe hard de We-Vibe trilde en welke temperatuur het had. 

Hackers uit Nieuw-Zeeland waren de eersten die het nieuws boven water kregen. Op een conferentie in Las Vegas brachten ze hun zorgen naar buiten. 'Ongewilde activering van de vibrator is potentieel sexueel misbruik', vertelden de hackers. 

Stand Innovation laat in een verklaring weten dat het privacy erg serieus neemt. Ze zouden de beveiliging van de app verbeterd hebben en hun privacybeleid versterkt. Ook heeft het alle verzamelde data verwijderd. De fabrikant hoopt dat met deze schikking de onrust weg is. 

 

 

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws