Dit biertje is gemaakt van afgedankt brood

Pieter Hiemstra | 20 maart 2017
algemeen


Bier van afgedankt brood. © PR

Ondernemers hebben een 'Piepers' biertje op de markt gebracht gemaakt van regenwater, aardappelen en afgedankt brood. Brouwerij Troost vraagt op die manier aandacht aan voedselverspilling en klimaatverandering.

Honderd kilo brood in 3000 flesjes bier

Tegen het Algemeen Dagblad vertelt Robert-Willem Dol, bedenker van Toost: 'Het is absurd hoeveel goede voeding wordt weggegooid. Ik dacht: ik kan wel gaan zitten klagen, maar ik kan ook iets doen door een positief product te maken waarmee ik het verhaal vertel.'

Het biertje is sinds een dikke week verkrijgbaar bij vijftien Marqt-supermarkten. In drieduizend flesjes is honderd kilo brood verwerkt. Dol tegen het AD: 'Vaak is het brood nog bijna vers en dus heel goed bruikbaar voor het bier.'' Brood als ingrediënt klinkt misschien vreemd, maar het bestaat al honderden jaren.

Voedselverspilling

Voedselverspilling is ook niet nieuw. In Nederland gooien we jaarlijks ongeveer 150 miljoen broden weg. Ook worden minimaal 340 miljoen aardappelen afgedankt door overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoondheidsfoutjes. 

Wil je een flesje opentrekken voor het goede doel? Kijk dan op de website van Piepers Bier. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws