Broederliefde, Drake en Bieber scoren op Deezer

Bart Remmers | 23 maart 2017
algemeen

De muziekvoorkeur van streamend Nederland

Ondanks het feit dat we toegang hebben tot vrijwel alle muziek die wereldwijd verspreid wordt, is talent van eigen bodem bepalend voor de stedelijke muziekvoorkeur. 

In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven staat lokaal talent steevast bovenaan in het aantal streams en troeft het artiesten zoals Drake, Justin Bieber en Rihanna die wereldwijd genomen het meest gestreamd worden makkelijk af. Dit blijkt uit data van muziekstreamingdienst Deezer.

Deezer analyseerde de afgelopen drie maanden de meest gestreamde artiesten van de vijf grootste steden in Nederland. Justin Bieber, Drake en Rihanna ontbreken niet in de top lijstjes, maar in maar liefst alle vijf steden legt de Canadese Drake het af tegen het Rotterdamse Broederliefde. 

Ook de uit Den Haag afkomstige Frenna, de Amsterdamse Sevn Alias, Zaanse Jonna Fraser of Lijpe uit Maarssen, bewijzen dat lokale hiphop bepalend is voor de hedendaagse Nederlandse muziekcultuur. Kijk ook naar het meest recente succes van Boef, die met zijn debuutalbum op dit moment alle streamingrecords verbreekt.

In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag maken maar liefst zes Nederlandse artiesten deel uit van de top 10. In Eindhoven en Utrecht zijn we iets internationaler, met vier Nederlandse artiesten in de top 10 meest gestreamde artiesten. Major Lazer en Coldplay weten daar ook nog net een plek te bemachtigen in de top 10.
 
De invloed van talent van eigen bodem is niet alleen een Nederlands fenomeen. Het luistergedrag van Franse, Duitse en Latijns-Amerikaanse streamers is vergelijkbaar met dat van ons. De Franse elektro hiphop sensatie Jul domineert de streams in eigen land. In Duitsland gooit de Zwitser RAF Camora hoge ogen in zijn buurland met Duitstalige hiphop. En in landen als Colombia en Argentinië komen mainstream Amerikaanse en Britse artiesten zelfs slechts sporadisch voor in de playlists.

Minst irritante artiesten

De lokale grootheden doen het dus goed, maar internationale sterren slaan we zeker niet over. Uit de data van Deezer blijkt dat Ed Sheeran en Coldplay de minst overgeslagen artiesten zijn wanneer zij aangedragen worden als muzieksuggestie door de functie Flow. Dat de Britten wereldwijd aantrekkelijke muziek maken, wordt bevestigd door Adele; zij wordt als derde artiest het minst overgeslagen via de muziekstreamingdienst.

Muzikale zustersteden

Deezer deed wereldwijd ook onderzoek naar ‘muzikale zustersteden’. Uit analyse in meer dan 88 landen blijkt dat ondanks duizenden kilometers afstand, steden op muzikaal gebied veel gemeen kunnen hebben:

•    De Arctic Monkeys doen het net zo goed bij muziekliefhebbers in Glasgow als in Moskou, meer dan 2500 kilometer verderop
•    De Australische Sia raakt de juiste snaar in het noorden en zuiden van Europa; in zowel Helsinki als Ibiza staat ze in de top 5 meest gestreamd
•    In het altijd zonnige Kaapstad, maar ook in de windy city Chicago, op maar liefst 13.000 kilometer afstand, galmt The Weeknd uit de speakers
•    Buenos Aires en Sint-Petersburg hebben een gedeelde passie voor rocklegendes de Red Hot Chili Peppers
•    The Chain Smokers zijn de best gestreamde band in zowel het Engelse Leeds als het Amerikaanse Los Angeles

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws