Van Prins Pils tot Koning Kroonkurk

Pieter Hiemstra | 26 april 2017
algemeen

Hij schaatste de elfstedentocht, trouwde met een Argentijnse en drinkt nog wel eens een pilsje. We hebben het natuurlijk over koning Willem Alexander. En morgen heffen we het glas op ons staatshoofd. Wat zal hij balen zeg. Staat iedereen een feestje te vieren, moet hij potverdorie de hele dag koekhappen. Is het bovendien nog eens historisch slecht weer ook! Onlangs werd hij vijftig, maar nog steeds herkennen we het alterego Prins Pils in hem terug. Ook zijn bijnaam Koning Kroonkurk vinden we een mooie. Hierbij tien bewijzen dat beide namen prima bij hem passen.

Lees ook: Zo houd je het droog tijdens Koningsdag: 4 indoorfeestjes 

1: 'Alle Nederlandse pers opgerot!'

Als kind was Willem-Alexander al een vlegel. Bij een van zijn eerste kennismakingen met de pers riep hij de gevleugelde woorden: 'Alle Nederlandse pers opgerot'! 

2: Prins rijdt auto in de plomp

In zijn studententijd hield Willem wel van een feestje. Zo was hij lid van studentenclub Minerva waarmee hij regelmatig een borrel hield. Na één van die feestjes reed hij met zijn Ford Siesta met vierwielaandrijving op hoge snelheid naar huis. Maar in Leiden ging het fout toen hij bij een inhaalmanoeuvre uit de bocht vloog en in de sloot geraakte. Wonder boven wonder raakte hij niet gewond en wist hij de auto uit te klimmen. Wel was de auto ter waarde van 80.000 gulden total-loss. Na politieverhoor bleek dat de prins met 65 kilometer door de bocht vloog, terwijl 50 km/u was toegestaan. Uiteindelijk kwam hij er ongeschonden en met een boete van 300 gulden vanaf. 

Bekijk hier de eerste foto van het ongeluk.

Bekijk hier de tweede foto van het ongeluk.


3: Nog één slokje dan
 

 

4: Barry Hay: 'Willem-Alexander hing dronken aan mijn been'

De zanger van de Golden Earing doet in het Algemeen Daglad ook een boekje open over Willem Alexander.  Ergens in de jaren negentig houdt de legendarische band een besloten feestje. Op het moment dat Hay 'When The Lady Smiles' inzet, voelt hij iets aan zijn been trekken. Hij kijkt omlaag en ziet dat het kroonprins Willem Alexander is. Tegen de krant vertelt hij: 

'Hij zat op z'n knieën. Beide armen om mijn kuiten geslagen en liet niet meer los. Straalbezopen. Somebody get this bozo off my legs, riep ik nog. Maar eigenlijk was het heel erg leuk. Hij was zo dronken dat het hem niets meer kon schelen. Had de grootste lol. Hij had verkering met Emily in die tijd. Z'n bodyguards lieten hem lekker begaan.' De zanger sprak de prins na de tijd niet meer. Tegen het AD: 'Lijkt me een hele relaxte gozer, uwe majesteit.' 

5: Handen schudden met Armin van Buuren

30 april 2013 was de grote dag: de prins werd gehuldigd als koning. Na een uitgebreid programma werd het tijd voor een rondtocht per boot over het Amsterdamse IJ. Toen het het koninklijke gezin langs het optreden van Armin van Buuren vier, kon de verse koning het niet laten. Hij moest even handen schudden met Armin. Buiten de draaiboeken om gooide de boot zijn ankers uit, waarna het gezin het podium opstapte. Een hoogtepunt voor Armin van Buuren, vertelde hij later in een interview. 

6: Willem geeft een rondje

Foppe ten Broek stond in de kroeg toen koningin Beatrix op tv haar aftreden bekend maakte, schrijft de NOS. Hij geeft een rondje en vertelt er een anekdote van 33 jaar geleden bij. Toen Beatrix werd ingehuldigd gaf een goede vriend een rondje aan de hele kroeg. Hij schreef de kosten op een bierviltje en stuurde die naar het Koninklijk Huis. Tot zijn verbazing kreeg hij de kosten vergoed. Foppe vertelt tegen de NOS dat hij de traditie voort wilde zetten en deed hetzelfde. Hij schreef de kosten op het bierviltje met een herinnering aan 33 jaar geleden, deed zijn rekeningnummer erbij stuurde die naar Koninklijk Huis. Dagen later was de verbazing groot toen hij per brief een reactie kreeg. De onkosten waren op zijn rekening gestord met de mededeling dat 'het bierviltje van destijds zich nog steeds in het Koninklijk Huisarchief bevindt.' 

7: Pilsen met Poetin

Vladimir Poetin mocht in 2014 de Olympische Winterspelen organiseren in Rusland. Dat leidde tot veel protest wegens de vele misstanden in het land. Het ging gewoon door en Nederland haalde de eerste medailles binnen. Dat moest natuurlijk gevierd worden in het Holland Heineken House met niemand minder dan koning Willem Alexander. Zoals een goede gastheer betaamd kwam ook Vladimir even langs en hefde het glas met Willem en Maxima. Twee weken later viel hij Oekraine binnen en anexeerde de Krim. 

 

8: Collab met Sunnery James & Ryan Marciano

Voor een zakenreis was Willem Alexander met Maxima in Chiago, Vernenigde Staten. Hij praatte er over de handel tussen beide landen. Ook bracht een bijzonder exportproduct ter sprake: house! Tijdens een diner met zakenmensen zegt de koning volgens
de NOS: 'Housemuziek is een van de mooiste dingen die Chicago deze wereld heeft gegeven. En zoals jullie weten is deze muziek ook behoorlijk populair in ons land. Nederland heeft een aantal wereldberoemde dj's voortgebracht. Vanavond krijgen jullie een voorproefje, in het Pritzker Pavilion.'

Op het evenement draaien Sunnery James & Ryan Marciano. Te verleidelijk om niet even zelf achter de draaitafels te kijken. Dus klom het koninklijk echtpaar met de burgemeester het podium op. Het leidt tot de volgende legendarische beelden. 

 

9: Even snacken bij de Mac


10: Opwarmen met Russische vodka

Koningsdag wordt dit jaar koukleumen voor onze koning. De hele dag moet hij in Tilburg handen schudden, koekhappen en achter de burgmeester aanlopen. Een koude bedoening. Wat is in zo'n situatie dat je een beetje kan opwarmen? Een veldflesje met vodka in zijn binnenzak, is dat geval geen verkeerd idee. 

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws