Tilburgse studenten gaan een robot-dj pitchen in de VS

Pieter Hiemstra | 9 mei 2017
algemeenHet lijkt toekomstmuziek, maar studenten uit Tilburg gaan binnenkort een bijzonder concept presenteren in de Verenigde Staten. Ze zijn bezig met een dj-robot die met een speciaal programma bepaalt wat mensen op de dansvloer willen horen. Hoe vet!

Innovatie in de dance-industrie

Studenten van de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg hebben onderzoek gedaan naar de toekomst van clubcultuur. Dat deden ze in opdracht van twee internationale muziekfestivals: 'Together Boston' en 'Do It Together' (DIT). Op beide festivals staat overdag kunst en technologie centraal. En 's avonds wordt er elektronische muziek gedraaid.

Coördinator Mark van Bergen: 'Er is zoveel data om ons heen die een robot met algoritme kan registreren. Denk aan Spotify, Soundcloud, Beatport: al die gebruikersprofielen kun je samenvoegen. Daar kan een afspeellijst uitrollen waarbij je inspeelt op wat het publiek wil horen. Andersom kun je het instellen om bezoekers juist te verrassen.'

Vernieuwers

Beide festivals vinden innovatie erg belangrijk. Om die reden kwamen ze in contact met de studenten van Fontys die voor de organisaties onderzoek deden. De studenten kregen bij dit onderzoek hulp van diverse innovatiepartijen binnen en buiten de dance, zoals dj-software-ontwikkelaar Ableton, VPRO Medialab, showontwikkelaar 250K en TNO.'

Het indoor partyleven in clubs (en voorheen discotheken) staat onder druk door festivals en vraagt volgens de opdrachtgevers om nieuwe impulsen.

Mark: 'Natuurlijk moet je onderzoeken hoe je privacy kunt waarborgen. Aan de andere kant geven we nu ook ons AH Bonuskaart af, waar veel data op staat. Het is natuurlijk nog een idee in ontwikkeling. Daarbij kan een robot een dj voorlopig niet vervangen. Maar het is zeker interessant om te kijken naar de mogelijkheden.' De studenten leggen hun het project en het festival vast in een mini-documentaire.

Het Amerikaanse festival heeft een sterke connectie met de Nederlandse dancescene dat het als sterke inspirator beschouwt. Together Boston wordt gesupport door Dutch Culture USA, een afdeling van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken die de Nederlandse cultuur in de VS promoot.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws