Spotifymedewerker: 'Artiesten krijgen te weinig betaald door Spotify'

Mark Hofman | 20 mei 2017
algemeenSpotify is met gemak de grootste streamingservice, op het gebied van muziek. Artiesten weten dit als geen ander en kiezen er daarom vaak voor om hun muziek op het platform te zetten. Maar volgens Troy Carter, hoofd van Creator Service bij Spotify krijgen ze daar niet genoeg voor terug. 

Spotify betaald niet genoeg aan artiesten 

Hij sprak zich uit in een interview op de Music Business 2017 Convention in Nashville, Verenigde Staten. Het is bijzonder dat een hooggeplaatste medewerker commentaar geeft over de manier waarop Spotify artiesten betaalt. Tegelijkertijd is dit misschien wel de succesformule van het bedrijf. 

Carter was voorheen manager van Lady Gaga en Meghan Trainor. Interviewer Nate Lau wist dit en vroeg Troy het eens anders te bekijken. Ze vroeg hem of hij vindt dat de artiesten genoeg terugkrijgen voor de royalties die ze aan Spotify geven. Het antwoord van Carter was duidelijk: 

'Ik zou zeggen van niet. Maar aan de andere kant is de "value chain" gebroken. Naar mijn mening moeten we die volledig opnieuw opzetten, voor we dit probleem kunnen fixen.'

Volgens Carter is er genoeg op het systeem aan te merken. Dat zorgt er namelijk voor dat elke artiest, producer en schrijver op een album evenveel geld krijgt per stream. Volgens Carter zit er echter een verschil tussen het maken van een hit of het opvullen van een album. 

'Is het eerlijk als Max Martin een wereldhit schrijft voor een album, dat de persoon die een verschrikkelijke album filler heeft gemaakt even veel geld krijgt? Ik denk het niet. De hit heeft ontzettend veel waarde voor het album, maar krijgt evenveel geld en credits als iemand die er niks van bakt. Dat bedoel ik met het fixen van de "value chain".'
 

Lees ook: Spotify komt met nieuwe functie: Spotify Codes

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws