IMS: verdiensten dj's gedaald, maar waarde industrie omhoog 

Mark Hofman | 3 juni 2017
algemeen

Zoals elk jaar vond het International Music Summit ook dit jaar plaats op Ibiza. Over heel de wereld komen mensen naar het eiland om te praten over de industrie en de waarde daarvan. Wat blijkt? De artiesten zijn minder aan het verdienen, maar de industrie blijft groeien als een malle. Goeie zaak? Goeie zaak! 

Industrie stijgt in waarde, de dj's niet

Eén van de belangrijkste factoren die is besproken tijdens het IMS zijn de verdiensten van dj's. Sinds 2012 zijn deze verdiensten constant blijven stijgen met zelfs een stijging van 97 procent in 2013. Dit bleef aanhouden tot 2015, maar in 2016 verliep het net even anders. De omzet van de artiesten is in het afgelopen jaar met 1 procent gedaald. Volgens de IMS heeft dat één goede reden: mensen zijn Big Room, Electro House en Progressive House zat aan het worden. 

Aan de andere kant was de waarde van de industrie het gesprek. IMS zag in het afgelopen jaar de de muziekscene 3 procent groeide in netto waarde. Met 60 procent meer abbonnees voor streamingservices als Spotify, is de waarde van de volledige markt omhoog gegaan. Daarnaast is de groei ook te danken aan de uitbreiding van festivals als Ultra en Tomorrowland. Hierdoor kunnen ze een grotere groep mensen bereiken, zeker met uitbreidingen naar landen als Australië en China. 

Het gaat dus goed met de dancescene en ondanks het feit dat de artiesten minder verdienen, hebben deze zeker niets te klagen. Calvin Harris, de best verdienende dj, krijgt op dit moment nog steeds twee keer zo veel als NBA-ster Lebron James. En dat zegt genoeg. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws