Exportwaarde Nederlandse dance vlakte af in 2016

Pieter Hiemstra | 31 mei 2017
algemeen

Nederlandse dance in het buitenland is vorig jaar minder hard gegroeid dan de jaren daarvoor. In 2016 exporteerden we voor 130 miljoen euro naar het buitenland. Een jaar daarvoor lag het totaal op 126 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van ING.

De gouden jaren

De exportwaarde van Nederlandse dance steeg tussen 2007 en 2014 enorm snel. Het beste jaar was 2009/2010. Toen groeide de waarde van optredens van 21 naar 49 miljoen euro.

Optredens en muziekrechten

De afgevlakte groei komt doordat Nederlandse dj's minder optraden in het buitenland dan de jaren daarvoor. Deze optredens nemen ongeveer tachtig procent van het totaal in beslag. Twintig procent van de inkomsten komt uit de muziekrechten. Daarnaast blijkt dat de tien best betaalde Nederlandse dj's ongeveer 245 miljoen euro per jaar verdienen.

Gestage groei in de toekomst

Hoewel de groei dus licht is afgenomen, blijft de dance-industrie in het buitenland gestaag groeien. De onderzoekers verwachten dat Nederlandse dance in het buitenland de aankomende jaren met 3 procent groeit. Dat zou betekenen dat Nederland in 2020 150 miljoen euro binnenhaalt voor zijn dance. 

 

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws