Na 17 jaar onterecht in de gevangenis is deze vader weer vrij

Ivo Mollemans | 17 juni 2017
algemeen

Het zal je maar gebeuren: je hele leven wordt onterecht overhoop gegooid omdat je wordt aangezien voor iemand anders en daardoor zit je 17 jaar lang onterecht in de gevangenis. Dat lijkt onwerkelijk, maar het overkwam Richard Anthony Jones helaas wel.

Onterechte gevangenisstraf

In 1999 vond er een gewapende overval plaats op een Walmart in Kansas, maar die was niet door hem gepleegd. Nu, 17 jaar later, blijkt dat het een lookalike was van Jones. Zelf hield hij steevast vol onschuldig te zijn, maar daar namen de autoriteiten geen genoegen mee. Bij het onderzoek naar de overval ontbrak er echter ook enig bewijs in de vorm van vingerafdrukken of DNA, maar omdat de mannen zo erg op elkaar leken werd het toch Richard die veroordeeld was.

LEES OOK: Kopzorgen: 111 betonblokken slopen met je hoofd

Tot 2015 was er helaas ook geen tegenbewijs gevonden, maar onderzoekers van het Midwest Innocence Project kwamen erachter dat er een man genaamd Ricky rondliep met een uiterlijk dat vrijwel identiek was aan Jones. Het lukte de onderzoekers om Ricky op te sporen en de advocaten van Richard zorgden ervoor dat hij eindelijk toch werd vrijgesproken. Op 8 juni werd hij officieel vrijgesproken.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws