Yes, geen roamingkosten meer binnen de EU! Maar let nog wel op een paar dingen!!!

Samantha Ribeiro | 16 juni 2017
algemeen

Have no fear, vacation is here! En het wordt leuk, want sinds 15 juni is het mogelijk om eindelijk zonder extra kosten te kunnen bellen, sms-en en internetten binnen Europa. Nooit meer belachelijk hoge rekeningen! Maar niet alles is rozengeur en maneschijn, er zit altijd een addertje onder het gras. 

Wij hebben de belangrijkste addertjes voor je op een rij gezet, zodat jij goed voorbereid bent op summer ’17.

•         Er mogen in sommige gevallen toch kosten in rekening gebracht worden. Als jij langer dan vier maanden in een ander land zit, kan het zijn dat je provider waarschijnlijk contact met je opneemt om erachter te komen wat je verdere vakantieplannen zijn en hoe het zit met je telefoongebruik. Dit bepaalt of je moet betalen of niet. You’ve got some explaining to do, honey.

•         Je moet binnen je bundel blijven, dus het aantal belminuten, sms’jes en GB’s mogen niet overschrijd worden, want daar komen sowieso kosten bij kijken. Nu zit er waarschijnlijk iemand heel ongemakkelijk zijn hoofd te krabben, want hier binnen je bundel blijven is volgens hun al moeilijk, laat staan op vakantie. Het voordeel is wel, dat vanaf nu er geen roamingkosten bij zitten

•         Heb je hier in Nederland een onbeperkte bundel dan geldt deze niet in het buitenland. Het verschilt per provider, maar je krijgt de mogelijkheid om vijf tot tien GB te gebruiken. Het is niet onbeperkt, maar zoveel data is meer dan genoeg. Bij bellen en sms’en is het zo dat het vanuit je bundel gaat, dus op=op.

•         Deze regel telt niet voor alle landen in Europa. Landen zoals Zwitserland, Turkije, – dus alle landen die niet in de EU zitten, vallen buiten de boot. Het kan net zo goed wel zo zijn dat een aantal van deze landen meetellen, dus vraag het vooral goed na bij je. Alle 28 landen die zich in de EU bevinden vallen onder deze nieuwe regeling, inclusief Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Alleen geldt voor die drie landen de regeling iets na 15 juni. Omdat de Brexit nog niet ingaat tot 2019, gelden deze regels ook nog in Engeland, maar vanaf 2019 is dat niet meer zo.

•         Het is heel raar, maar als jij op vakantie bent in laten we zeggen Spanje en je wordt gebeld door je moeder die zo ongerust is om je, geldt de regel niet. Deze regel geldt niet als je vanuit Nederland belt of gebeld wordt. Het tarief wordt niet goedkoper en daardoor is het beter om het belletje niet op te nemen en terug te bellen. Tenzij je moeder ineens heel toevallig in België is, dan telt het wel.

•         De prijs die je betaalt per GB kan invloed hebben op het maximum aantal dat je mag gebruiken. Voor goedkopere abonnementen is de kans klein – maar hij is er toch wel – dat je niet je hele databundel kunt gebruiken.

•         Nu dat de apps op je telefoon sneller beelden tonen, betekent dit dat je data sneller opgaat. De meeste datavreters zijn WhatsApp, Facebook, Instagram en Snapchat. Maar de provider blijft wel verplicht om te je vertellen wanneer je data bijna op is. Dus minder Snappen en Appen!

•         Het kan voorkomen dat providers hun prijzen omhoog krikken om geen ‘verlies’ te maken. Dit is waarschijnlijk zo, omdat de prijzen van internet, tv en vast bellen wel omhoog gaan, maar of die twee echt iets met elkaar te maken hebben, is nog maar de vraag. Houd vooral je kosten in de gaten of vraag eventueel naar uitleg van je provider.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws