Er wordt getest of MDMA werkt tegen alcoholverslaving

Ivo Mollemans | 8 juli 2017
algemeen

Drugs en alcohol: een combinatie die meestal niet veel positieve reacties met zich meebrengt. Toch wordt er nu gekeken of de een een middel is tegen de ander en daardoor problemen zou kunnen verhelpen.

MDMA als redmiddel

Onderzoekers van het Imperial College London hebben nu toestemming gekregen om met 20 patiënten te testen of MDMA ingezet kan worden als middel tegen een alcoholverslaving. Tijdens de behandelingen zullen de patiënten onder invloed zijn van 99,99 procent pure MDMA. Het is hiermee de eerste keer dat patiënten psychotherapie ondergaan bij dit probleem.

LEES OOK: Paddo's gezien als meest veilige recreatiedrug

Psychiater Ben Sessa, een van de onderzoekers, gaf een verklaring voor de gekozen methode:

‘It’s using drugs to enhance the relationship between the therapist and the patient, and it allows us to dig down and get to the heart of the problems that drive long-term mental illness. We know that MDMA works really well in helping people who have suffered trauma and it helps to build empathy. Many of my patients who are alcoholics have suffered some sort of trauma in their past and this plays a role in their addiction.’

Alcoholverslavingen zijn niet de enige problemen waarbij MDMA als medicijn ingezet zou kunnen worden. Er wordt ook gekeken of mensen met autisme die sociale angst hebben geholpen kunnen worden met de drug en personen met posttraumatische stresstoornissen kunnen wellicht ook baat hebben bij het gebruik van MDMA.

Waarom MDMA?

De reden dat MDMA ingezet wordt is omdat het middel zorgt voor een gevoel van liefde, empathie en een sociale connectie. Hierdoor kunnen onderzoekers makkelijker bij de kern van het probleem van hun patiënt komen en ze dus ook beter helpen om hun problemen te verhelpen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws