10 dingen die je als dj niet moet doen

Ivo Mollemans | 9 juli 2017
algemeen

Als dj zijn er een aantal dingen die je niet kan maken. Zorg altijd voor een goede voorbereiding en zorg er ook voor dat mensen niet slecht over je gaan praten. Dat laatste is te voorkomen door 10 dingen te vermijden die Digital DJ Tips op een rij heeft gezet.

LEES OOK: Hoe vertel je iemand dat zijn mixing-skills bagger zijn? 

10 no go’s als dj

1: Voor jezelf draaien in plaats van voor het publiek

Als dj is je belangrijkste taak om ervoor te zorgen dat het publiek zich vermaakt. Als dat betekend dat jij niet de hardstyle kan draaien die je normaal graag in je slaapkamer draait dan is dat maar zo. Niemand wordt er vrolijk van als je het feestje bederft met een foute muziekkeuze en zo zal ook niemand positief over je gaan praten.

2: Te laat komen

Deze behoeft eigenlijk geen uitleg. Zorg gewoon dat je (ruim) op tijd aanwezig bent bij de locatie waar je moet draaien. Als je op voorhand al weet dat je de tijd niet gaat halen probeer dan om later af te spreken. Niemand wordt er namelijk blij van als de dj een kwartier later dan gepland pas begint.

3: Redlining

Als je staat te draaien hou dan altijd je mixer in de gaten. Rood betekend in de meeste gevallen ‘fout’ en dat is ook bij mixers het geval. Zorg ervoor dat je je volume niet zo hard zet dat het geluid gaat vervormen. Als je wil dat het geluid harder wordt gezet dan moet je dat even bij de geluidsman vragen, want hij kan dat veel beter regelen dan jij vaak kan zonder dat het geluid vervormt. Daarbij is het voor het publiek ook niet chill om elkaar niet meer te kunnen verstaan en doof naar huis te gaan.

4: Teveel zuipen

Als dj moet jij ervoor zorgen dat de mensen in de zaal zoveel mogelijk zuipen en niet andersom. Als dat af en toe betekend dat je een avondje beter nuchter kan blijven dan moet dat maar zo. Niemand wordt er vrolijk van als er een zatlap achter de draaitafels staat en vaak ga je er nog slechter van draaien ook.

5: Geen hallo zeggen tegen mensen

Ook hierbij is het belangrijk om op tijd te komen. Wanneer je op locatie aankomt is het wel net zo netjes om even met de eigenaar of promotor van het feestje te praten zodat zij je een beetje leren kennen. Als je na een andere dj staat ingepland kan je ook even van tevoren vast kennis met hem of haar gaan maken. Zorg er dan wel voor dat je de andere dj niet van zijn werk afhoudt.

LEES OOK: Engelse hitlijsten aangepast om Ed Sheeran effect te stoppen 

6: Teveel gas geven als opener

Wanneer er na jou nog een andere dj, artiest of act staat is het niet verstandig om al meteen vol gas te gaan geven in de eerste uurtjes. Je kan een avond beter rustig opbouwen zodat het einde van de avond als leuker wordt ervaren door het publiek. Het is niet altijd leuk om in te houden terwijl je staat te draaien, maar degene na je zal je zeer dankbaar zijn en dat geeft je dan weer een positieve naam in de scene.

7: Teveel zelfpromotie of niet promoton

Als je ergens bent geboekt is het altijd slim om even een berichtje op Facebook te zetten en mensen te melden dat je op het desbetreffende feestje zal draaien. Hopelijk voor jou en voor de promotor van het feest trekt dit wat publiek, maar ga er niet altijd vanuit dat een feest drukbezocht is.

Ga echter niet aan teveel zelfpromotie doen in de hoop dat degene die je geboekt heeft je een betere tijd op de avond zal geven.

8: Te lang draaien

Geen enkele dj wordt er blij van als de persoon voor hem of haar te lang blijft draaien. Hij of zij heeft er meestal ook zin in en wil graag aan de slag. Als je weet dat je tijd erop zit en de andere al klaar staat geef dan het stokje gewoon door, maar ga niet meer platen draaien dan nodig is.

9: Teveel flirten, te weinig draaien

Super stoer dat je dj bent, maar ga het niet de hele tijd gebruiken om makkelijk vrouwen mee te versieren. Zorg ervoor dat je oog hebt voor het gehele publiek en dat je goed draait. Als je achter de vrouwen aan wil ga dan zelf op stap en laat iemand anders draaien. Er is overigens niks mis mee om gezellig met anderen te praten als je draait, maar zorg ervoor dat het niet zo gek wordt dat je set eronder gaat lijden.

10: Spullen vergeten

Zorg er altijd, maar dan ook altijd voor dat je alles bij je hebt. Niks is zo vervelend om een usb, koptelefoon of wat dan ook te zijn vergeten en aan iemand anders te moeten vragen of je zijn of haar spullen mag lenen. Niet alleen als je thuis weggaat, maar ook als je klaar bent met draaien moet je even een keertje extra checken dat je alle spullen weer meeneemt. Het zou tenslotte vervelend zijn om je usb-stick ergens achter te laten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws