010's finest: 25 jaar Poing!

Bart Remmers | 7 juli 2017
algemeen

Rotterdam Termination Source scoort met noveltygabber

Het stikt in Rotterdam van het muzikaal talent: Ronnie Flex, Paul Elstak, Michel de Heij, Lee Towers en Anita Meijer, Broederliefde, Annie de Reuver en De Likt. Maar laten we het meest geniale talent uit Rotjeknor niet vergeten.

Precies 25 jaar geleden stormde het minimalistische gabberplaatje 'Poing' de Nederlandse Top 40 in met als hoogste positie plek 2. Het geluid van een - duh! - stuiterende bal op een monotone hardcorebeat en presto: Rotterdam Termination Source bedacht het.

De act bestond uit producers Maurice Steenbergen en Danny Scholt die gezien worden als pioniers in de gabber, de typisch Hollandse - of eigenlijk Rotterdamse - sound dat begin en midden jaren negentig gigantisch populair was.

Dj Paul Elstak

'Poing' werd in de zomer van 1992 gereleased op het label van Paul Elstak, Rotterdam Records. Niet geheel toevallig was de helft van RTS - Maurice Steenbergen - weer verantwoordelijk voor de productie van de videoclips van de happy hardcore-hits die Elstak halverwege de nineties scoorde. Leuke vriendendienst.

Na 'Poing' was het over voor Rotterdam Termination Source, niet gek natuurlijk voor zo een novelty-plaatje. Een kerstsingle (!) flopte in 1993 en de jumpstyleversie van de klassieker deed (gelukkig) in 2007 ook weinig. Nee, gewoon dat origineel. Zet die ramen maar open en blaas 'Poing' dit weekend knalhard door de speakers.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws