Bezoekers Tomorrowland gescreend en mogelijk geweigerd

Peter Güldenpfennig | 12 juli 2017
algemeen

De oorlog om een ticket voor Tomorrowland te bemachtigen is allang voorbij. Maar als je dacht dat je als overwinnaar het festivalterrein op 20 t/m 23 juli of 27 t/m 30 juli zonder problemen kan betreden, think again. Want de gemeenteraden van Rumst en Boom hebben de federale politie in België de mogelijkheid gegeven om bezoekers van Tomorrowland te screenen. Sta je geregistreerd in de Algemene Nationale Gegevensbank, dan kan er een negatief advies afgegeven worden en wordt je de toegang tot het festival ontzegd, mogelijk voor meerdere jaren. Het geld van je ticket krijg je terug.

Niet waterdicht

Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie, zegt dat er criteria gehanteerd worden bij het screenen waarbij het niet gaat om vergrijpen als drugsdelicten of diefstal. Mensen met een stadionverbod worden wel geweigerd en verder lijkt er vooral gescreend te worden op mensen die mogelijk radicaliseren. 

Inmiddels zijn al zeker 38 mensen hun ticket kwijt en dat worden er ongetwijfeld meer. Toch lijkt het screeningproces niet waterdicht. Zo beweert Cain Ransbottyn uit Brasschaat dat hij vorig jaar op het festival slechts een waterpistool gevuld met gin tonic bij zich droeg, waardoor hij het festival afgegooid werd. Hij ontving een brief waarin staat dat hij dit jaar en ook de aankomende vier jaar niet welkom is op het festival.

Ook Lars Laeremans werd de toegang ontzegd. Tegenover VTM vertelt hij: ‘Op 3 juli kreeg ik een mail, waarin staat dat ik om veiligheidsredenen niet mag komen. Maar ik zou niet weten waarom. Ik ben drie jaar geleden wel eens tegengehouden omwille van rijden onder invloed. Maar dat kan de reden niet zijn volgens mij, anders kunnen er niet veel mensen naar Tomorrowland.’

Privacy

Naast de twijfelachtigheid van de criteria is ook privacy een probleem. De Privacycommissie, de Belgische privacywaakhond, vindt de screening ‘problematisch’. Zij schrijven: ‘De Privacycommissie betreurt dat zij niet op voorhand werd geraadpleegd om de rechtmatigheid van deze preventieve screening in het licht van de Privacywet te onderzoeken en start hierover een onderzoek in samenwerking met het Comité P en het Controleorgaan op het politioneel informatiebeheer ("COC").’

Morgen zit de Privacycommissie samen met de organisatie van Tomorrowland aan tafel. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws