Belangenorganisaties cockblocken Airforce Festival opnieuw last minute

Peter Güldenpfennig | 26 juli 2017
algemeen

Airforce Festival 2017

Na vorig jaar op het laatste moment voor de rechter gedaagd te zijn zit het Airforce Festival wederom in zwaar weer. Op 5 augustus moet het festival plaatsvinden op de voormalige luchthaven Twente, maar drie dagen voor aanvang, op woensdag 2 augustus, buigt de rechter zich over de zaak om er pas een dag later op 3 augustus een uitspraak over te doen.

Verstoring

Afgelopen week vond een zitting plaats aangespannen door Stichting Lonnekerberg (STIL) en Landschap Overijssel. De belangenorganisaties vrezen dat het festival een verstoring van het leefgebied van de vleermuizenpopulatie betekent. Dat is dezelfde reden waarom beide organisaties vorig jaar Airforce Festival ook al probeerden tegen te houden en waar wij uitgebreid over spraken met de organisatie. Het festival kon toen uiteindelijk doorgang vinden nadat de rechter zich hierover uitsprak twee dagen voor aanvang, eenzelfde situatie als nu dus voor organisator Absolutely Fresh. 

Geen dwangsom

Afgelopen week probeerden STIL en Landschap Overijssel onder last van een dwangsom het festival geen doorgang te laten vinden, maar dit was niet mogelijk omdat de benodigde vergunningen nog niet waren afgegeven, zo schrijft Tubantia. Provincie Overijssel verklaarde de bezwaarschriften van de belangenorganisaties gegrond, waarmee de gerechtelijke procedure werd gestart. 

Geert-Jan Takkenkamp van STIL zei over de procedure van afgelopen week: ‘Wat ons betreft had die dwangsom kunnen worden opgelegd, omdat het evenement met een teveel aan decibellen niet is veranderd’. De gemeente Enschede vindt echter dat er wel alles aan gedaan is om geluidsoverlast van het festival tot een minimum te beperken.

‘Er is geen enkel gebrek aan wil om te praten’

Tegenover Enschede FM vertelt Eric van Oosterbaan van Absolutely Fresh dat er ‘geen enkel gebrek aan wil om te praten’ is vanuit de organisatie van het festival. De belangenpartijen zijn echter van mening dat het gebied een stiltegebied moet worden, terwijl de organisatie van het festival van mening is dat het gebied wel wat ‘reuring’ kan gebruiken. Beluister het gehele interview hieronder.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws