Hulde: WeTransfer biedt ontslagen SoundCloud-medewerkers geld om GEEN nieuwe baan te zoeken

Peter Güldenpfennig | 27 juli 2017
algemeen

Een beetje ‘WTF???’ moet het wel zijn geweest, toen ontslagen medewerkers van SoundCloud ineens een brief op hun deurmat vonden van Damian Bradfield, president van file transfer-dienst WeTransfer. In de brief staat dat WeTransfer de ontvanger van de brief $10.000,- geeft om maar vooral geen nieuwe baan te zoeken. Dat lees je goed, $10.000 dollar om GEEN nieuwe baan te zoeken. Daar kan het UWV nog wat van leren.

Dwaal niet van het pad van innovatie

Het doel van de brief? Geen woorden maar daden vermengd met de wil voor anderen om te innoveren. WeTransfer investeert jaarlijks bakken met geld in talent en startups, maar wilde dit jaar iets anders doen. En aangezien SoundCloud innoverend is geweest op het gebied van muziek wil het bedrijf iets terug doen voor de medewerkers die zich mede hebben ingezet voor eerder genoemde innovatie.

Omdat het zonde zou zijn wanneer ze hun talenten verspillen binnen een ‘gewone baan’, investeert WeTransfer op deze manier in het cultiveren van de talenten van de ontslagen medewerkers. Met het geld kunnen zij iets nieuws doen op digitaal vlak in de muziekindustrie in plaats van op de loonlijst gaan staan van iemand anders, of zoals de brief uitlegt:

'Why? What’s wrong with a job? Nothing. It’s just that you might stray from your original mission to change the way we consume or create music – an endeavor that made SoundCloud unique in the world of tech.

So we’d like to make you an offer. $10,000 to start something. This is not a loan or equity exchange.

What we would like to see is a proposal for something you could design, build or manage that could be the new mail-order record club, SoundCloud or iTunes.'

Het zijn in totaal 137 medewerkers die de brief hebben gekregen, dus wellicht kost dit WeTransfer ruim een miljoen dollar. Het eerste wat wij dachten was: ‘Wie had gedacht dat bestanden via internet zo lucratief konden zijn dat dit gewoon kan?’, maar goed. Niet een misselijk bedrag. 

Toch hoeft WeTransfer er niets voor terug. Het is geen lening en ook hoeft WeTransfer geen aandelen in de mogelijk nieuwe startups die deze actie oplevert. 

Niet zomaar

Het is echter niet dat je zomaar aan kunt kloppen bij WeTransfer met de ontslagbrief van SoundCloud in je handen om die $10.000,- op te halen. De bedoeling is dat je daadwerkelijk iets opstart wat innoverend is binnen de digitale grenzen van de muziekindustrie. Het mag ook geen kopie zijn, je moet je plan presenteren en deze moet ook uitvoerbaar zijn. Dit natuurlijk om paupers te weren. Er hangen nog meer regels aan het bedrag, die kun je hier downloaden. WeTransfer legt hun bizarre maar ook gulle en prijzenswaardige actie verder uit op Medium. Hier kun je ook de hele brief lezen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws