Meer dan 100 muzikanten beginnen gerechtelijk gevecht tegen Spotify

Mark IJsendoorn | 16 september 2017
algemeen

De meeste mensen mogen streaming inmiddels hebben geaccepteerd als de standaardmanier om muziek te consumeren, de muziekindustrie geeft zich nog niet gewonnen in de strijd om royalties. Niet alleen platenmaatschappijen hebben deze zomer stappen ondernomen om Spotify te dwingen meer te betalen, ook meer dan honderd individuele muzikanten proberen nu via de rechter hun royalties te claimen. In totaal wordt er nu meer dan $400 miljoen geëist van Spotify.

Royalty-ruzie

De ruzie gaat over de royalties die betaald moeten worden voor zogenaamde ‘mechanische reproducties’. Volgens de wet moeten artiesten voor iedere kopie van hun muziek die verkocht wordt royalties ontvangen. Dit geldt ook voor digitale downloads, maar of dat ook voor streams geldt, is nooit helemaal duidelijk geworden. Recentelijk heeft Spotify aangegeven dat zij niemand de (peperdure) royalties voor ‘mechanische reproducties’ verschuldigd zijn, want streamen is niet hetzelfde als downloaden. Ook in enkele zaken hebben rechters al een onderscheid gemaakt tussen streamen en downloaden.

Mechanische reproducties?

Het is moeilijk een duidelijke ‘good guy’ in dit gevecht aan te wijzen. Het kost heel veel verbeeldingsvermogen om een stream een ‘mechanische reproductie’ te noemen, en die bewering lijkt een doelbewuste poging de hele streamingmarkt te vernietigen. Geen enkele streaming dienst zou het zich kunnen veroorloven om bij iedere stream van ieder nummer dit type royalties te betalen. Aan de andere kant zijn het vooral de grootste platenmaatschappijen die profiteren van de royalties die Spotify betaalt, en die houden zich op dit moment afzijdig. Hoe dan ook heeft Spotify een flink gevecht voor de boeg.

Aanbevolen voor jou:
Maak de perfecte selfie op elk feest met de ASUS ZenFone 4...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws