Een robot dirigeert een volledig orkest zonder hulp

Ivo Mollemans | 19 september 2017
algemeen

Er is concurrentie opgestaan voor iedereen die dirigent is van beroep: robot YuMi heeft het namelijk voor elkaar gekregen om vloeiend en foutloos een volledig orkest te dirigeren waar ook nog eens 800 man publiek bij aanwezig was. Of de robot daarbij last had van zenuwen is onduidelijk.

Robot YuMi dirigeert foutloos een concert  

Het concert vondt dinsdagavond plaats in Pisa, Italië. Het concert dat onder leiding stond van YuMi was het Lucca Symphony Orchestra. De robot is ontworpen door het Zwitserse bedrijf ABB. Om ervoor te zorgen dat het hele optreden goed ging waren er technici aanwezig die alles in de gaten hielden. Uiteindelijk ging alles goed en kon YuMi drie van de achttien muziekstukken dirigeren zonder problemen.

“It is absolutely fantastic.  And the technicians were fantastic just to make everything perfect, especially in the length and in the speed of the gesture, which is very important.”

LEES OOK: #FlashbackFriday: is it you, Terence Trent D'Arby?

Om ervoor te zorgen dat de robot alle bewegingen die een echte dirigent maakt precies kon nabootsen hebben ze bij ABB eerst alle bewegingen van dirigent Colombini vastgelegd. Colombini was zelf ook onder de indruk van hetgeen dat de robot kon.

“The gestural nuances of a conductor have been fully reproduced at a level that was previously unthinkable to me.  But we did it:  YuMi achieves a very high level of fluidity of gesture, with an incredible softness of touch and expressive nuancing.  This is an incredible step forward from the rigidity of previous robots.”

Nemen de robots het over?

Dat het YuMi lukte om een orkest te dirigeren betekend niet dat menselijke dirigenten nu snel worden verdreven. Een groot nadeel is dat de robot niet kan improviseren en dat een onverwachte verandering in bijvoorbeeld het tempo niet door de robot opgelost kan worden.

Bekijk het concert waarbij YuMi aanwezig was hieronder:

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws