De Nederlandse muziekindustrie dood? Dacht het niet!

Partyscene Redactie | 21 september 2017
algemeen

De digitale revolutie met het downloaden van MP3’s en later streaming zou de doodsteek betekenen voor de creatieve industrie, waaronder de muziekindustrie, aldus zelfverklaarde kenners. Maar de doemdenkers hadden het mis. Of, zoals de branchevereniging van de Nederlandse entertainmentindustrie NVPI zegt: ‘Spotify lijkt klaar voor een beursgang, Talpa en MediaMarkt starten streamingdienst Juke en Warner Music Group koopt het Nederlandse Spinnin‘ Records’. Die muziekindustrie? Die gaat helemaal nergens heen en al helemaal niet naar de klote.

Nederlandse muziekindustrie groeit door

Downloaden verliest steeds meer terrein tegenover streaming in de digitale markt. Maar liefst 93 procent van de muziek wordt geluisterd via streamingdiensten. De fysieke markt daalt wel, maar de aanschaf van vinyl neemt juist toe. Het aandeel van vinyl in de fysieke markt is op dit moment 35 procent.


Bron: NVPI

Nederlandse rappers populair

Het zijn met name Nederlandse rappers die populair zijn. Het NVPI zegt: ‘Boef, Lil’Kleine en rapformatie SFB domineerden de hitlijsten met hun nummer-1-hits. Rapper Boef brak zelfs record na record met zijn debuutalbum Slaaptekort en zijn singles ‘Salam’ en ‘Habiba’. Dance blijft een krachtig genre, waar ‘Scared To Be Lonely’ van Martin Garrix & Dua Lipa een bewijs van is. Ook André Hazes jr. had succes met zijn eerste nummer-1-album Wijzer.

Dus, de muziekindustrie dood? Alles behalve en dat is natuurlijk goed nieuws voor muziekliefhebbers. Bovendien zijn er nu meer dan ooit tevoeren verschillende manieren om van muziek te genieten en keuze is altijd goed!

Dus, hoe luister jij straks naar je favoriete album? Via downloading, streaming of liever toch ouderwets draaien?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws