De 5 (+3) ultieme Halloween-horrorfilmklassiekers

Bart Remmers | 29 oktober 2018
algemeen

Kippenvel: van Driller Killer tot Carrie tot Nosferatu

Mocht je geen zin hebben in een Halloween-feestje buiten de deur, maar veel liever op de bank willen hangen met een bak popcorn, een blik Schultenbrau en je vriendin/vriend/genderneutraal persoon: wij hebben 8 klassieke horrorfilms voor je. Oud maar kippenvelopwekkend griezelig!

Halloween (1978)

We starten natuurlijk met de Halloween-film der Halloween-films: 'Halloween' van John Carpenter. Amper bloed, gore en special effects. Maar een heerlijk schrik-of-ik-schiet-prent met een hoofdrol voor Michael Myers. Negeer de bagger remakes en sequels (nou ja, 'Halloween 2' - ook met Jamie Lee Curtis in de vrouwelijke hoofdrol - uit 1981 is erg amusant).

Driller Killer (1979)

We hebben het hier over een heerlijk luguber low budget-splatterflick van cultregisseur Abel Ferrara. Een introvente man struint 's nachts de straten van New York af om nietsvermoedende passanten af te slachten met een drilboor. Bloed, guts en dat seedy seventies sfeertje.

Suspiria (1977)

'Giallo' heet het. Italiaanse gothische horror uit de jaren zeventig en tachtig. Hoogtepunt is zeker Dario Argento's 'Suspiria' over een balletschool annex heksennest. De kleuren en het bloed spatten van je scherm (de blote borsten ook) en de magnifieke soundtrack van Goblin vergeet je nimmer en te nooit.

Phantasm (1979)

Een soort van zwevende glazen bol waaruit messen vliegen, een doodenge en reusachtige oude man, doodskisten die open en dicht gaan en een schattig jochie zijn vege lijf moet redden van het ondode gespuis. Ook 'Phantasm' kreeg enkele matige remakes, maar dit origineel blijft meesterlijk.

The hills have eyes (1977)

Wes Craven werd wereldberoemd dankzij zijn 'Nightmare on Elmstreet'- en 'Scream'-films, maar dit juweeltje over een demented familie midden in de woestijn die een braaf Amerikaans gezinnetje terroriseert is minstens zo goed en zeker een stuk enger. De remake mag je vergeten.

Don't look now (1973)

Psychologische horror waar je nog dagen van wakker ligt: ouders die hun dochtertje verliezen verhuizen naar Venetië waar pa (Donald Sutherland) steeds weer zijn dochtertje lijkt te zien lopen in de nauwe straatjes. Maar is het wel zijn dochter? Of is het iets veel donkerders en vreemders?

Carrie (1976)

Zouden we gaan voor 'The Shining'? Nee, we kiezen voor 'Carrie' als Stephen King-bijdrage in de lijst. Een gepest meisje met gestoorde moeder en klasgenootjes from hell neemt op een vurige en bloederige manier wraak tijdens Prom Night. Emmers varkensbloed, kinetische krachten en split screen-horror van regisseur Brian de Palma.

Nosferatu - Phantom der Nacht (1979)

De Duitse regisseur Werner Herzog maakte een eigen bewerking van het aloude Dracula-verhaal waarin Klaus Kinski de bloedzuigersrol op zich neemt. De bloedmooie Isabelle Adjani mag zich verheugen op de aandacht van de graaf. Overigens is dit een remake van de stomme Duitse film uit 1922. Maar deze heeft geluid en Delft als decor.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws