Illegale downloaders waarschuwingsbrieven sturen lijkt te werken

Ivo Mollemans | 7 november 2017
algemeen

De kans is groot dat je weleens iets illegaal gedownload hebt. Omdat illegaal downloaden zo makkelijk is en niemand je zomaar tegenhoudt zijn er heel veel mensen die het doen, maar eigenlijk is het hartstikke illegaal en strafbaar.

Illegaal downloaden teruggedrongen door waarschuwingsbrieven

Om te zorgen voor minder illegale downloads is er in Finland door de belangenorganisatie Copyright Information and Anti-Piracy Center (CIAPC) een onderzoek gedaan waarbij werd uitgezocht hoeveel procent van de bevolking illegaal download en hoe ze dit terug kunnen dringen. Hieruit bleek dat 70 procent van de 1001 ondervraagden tussen de 15 en 79 jaar illegaal content download. Een behoorlijk getal, maar 13 procent hiervan heeft aangegeven te stoppen met illegaal downloaden na het ontvangen van een waarschuwingsbrief over de strafbaarheid ervan.

LEES OOK: Engelsen willen dat Nederlands YouTube-kanaal ‘Drugslab’ offline gaat

Ook gebruikers van illegale streamingsdiensten worden door de brieven afgeschrikt. 17 procent van hen zegt ermee gestopt te zijn en 13 procent zegt de diensten minder te gebruiken. Volgens 65 procent van alle ondervraagden hebben de copyrighthouders van de content het recht om de identiteit te weten van de personen die illegaal downloaden of streamen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws