Dit is waarom sommige mensen kippenvel krijgen van muziek

Ivo Mollemans | 25 november 2017
algemeen

Bijna iedereen luistert naar muziek. Toch heeft niet iedereen dezelfde reactie op muziek. Sommige mensen krijgen bij bepaalde nummers namelijk kippenvel en een speciaal gevoel terwijl anderen dat niet krijgen. Hoe dat kan werd door Matthew Sachs onderzocht.

Emotioneel van muziek

Een opvallend resultaat was dat niet iedereen dit gevoel kan krijgen. Hoe het kan dat degene die het wel kunnen ervaren dit meemaken heeft een bepaalde reden volgens Sachs. Het heeft namelijk te maken met de hersenstructuur. Bij de personen die er gevoelig voor zijn is een hogere dichtheid van vezels in de hersenen aangetroffen. Dit zorgt voor een betere samenwerking tussen de auditorium cortex en het deel van de hersenen dat emotionele processen verwerkt.

‘Our findings provide the first evidence for a neural basis of individual differences in sensory access to the reward system, and suggest that social–emotional communication through the auditory channel may offer an evolutionary basis for music making as an aesthetically rewarding function in humans.’

LEES OOK: Wetenschappelijk bewezen: trance is de beste muziek om te sporten

Deze connecties kunnen wijzen op een sterker emotioneel circuit in de hersenen. Dit betekent dat niet alleen de emotie van muziek door hen opgepikt kan worden, maar dat ook andere emotionele processen sterker zijn door een efficiëntere samenwerking van de hersenen.

Aan de andere kant staat echter ook de groep die dit gevoel niet mee zal maken vanuit muziek, maar wel van andere dingen. Hoe groot de groep is die het wel kan ervaren is onduidelijk, want het onderzoek was maar op 20 personen uitgevoerd, geselecteerd uit een grotere groep van 237 deelnemers.

Muziek als middel tegen depressie

De resultaten van het onderzoek geven ook mee dat muziek bij het deel van de personen dat een emotionele impuls krijgt van muziek als middel tegen depressie gebruikt kan worden. Het genoegen dat uit de muziek komt werkt namelijk als middel tegen depressie.

‘Depression causes an inability to experience pleasure of everyday things. You could use music with a therapist to explore feelings.’

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws