Tresor: hier begon de Berlijnse technorevolutie

Geert van der Klugt | 26 juli 2019
algemeen

Berlijn en techno gaan samen als boter en brood. Want zonder de goude oude Berlijners had de elektronische muziek, óók in Nederland, een heel ander kleurtje gehad.

Denkt men Berlijn, dan denkt men aan de zoveelste afwijzingen bij de poort van nachtclub Berghain. Zo hoeft het echter niet te zijn en zo was het niet. Vandaag, voor de afwisseling, een geschiedenislesje over club Tresor.

1991. Tresor opent haar deuren, letterlijk- en figuurlijk ondergronds. Dimitri Hegemann, gedoopt grondlegger van de Berlijnse technoscene na het vallen van de muur, ontdekt een ondergrondse ruimte - voorheen gebruikt als kluis - en tovert deze om tot de original technokelder. De huidige industriestandaard lijkt sprekend: de feesten in Tresor waren snikheet en met een afschrikwekkend slechte akoestiek. En juist dát werkt. Delirium, zweet en claustrofobie: de menigte als hart, de bonzende 909-kick als pacemaker.

Tresor is met verloop van tijd symbool gaan staan voor het vallen van de Berlijnse Muur.

Tresor: tikkie meer dan kelder

Al snel na opening ging het vlug met de club. Tresor lag in het niemandsland tussen Oost- en West-Berlijn. Juist deze ligging voedde het idee dat de club en cultuur die hierbij ontwikkelde symbool stonden voor het vallen van de muur; de vereniging van Oost en West.

De oorspronkelijke kelderlocatie sloot in 2005 de deuren. De redenen waren onduidelijk, maar brandgevaar en drugsgebruik zijn geen slechte gokken.

LEES OOK: 30 jaar New Beat: 5 Belgische klassiekers

Interesse gewekt? De gloriedagen zijn te herleven. Tresor leeft nog altijd (toepasselijk) voort in een gerenoveerde energiecentrale op de Kopenicker Strasse, midden in Berlijn. Daarnaast brengt de club al jaren, als label, volop muziek uit: artiesten die niet enkel op nostalgie bouwen, maar ook prima op eigen benen staan. Een weekendje (cultuur)snuiven, dat kan dus nog altijd. Op de website vind je het hele programma, met daarbij overige informatie en releases.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws