Seksueel misbruik binnen de dancemuziek; slachtoffer vertelt

Geert van der Klugt | 4 augustus 2020
algemeen

Seksueel misbruik is grootschalig in de Nederlandse dans.

Een muziekmagazine publiceerde onlangs een verzameling verhalen van vrouwen actief binnen de elektronische muziekscene. Naar aanleiding van de droevenis omtrent Harvey Weinstein, is óók de house- en technowereld flink opgeschud. Een toonaangevende muziekfotografe vertelt (anoniem) over haar ervaringen met seksueel misbruik:

'Ik moest beelden schieten van een bekende Braziliaanse dj. Na de betreffende show was er geen tijd voor de foto's, dus werd ik verzocht mee te komen naar het hotel. Daar gearriveerd verklaarde de dj en manager dat er geen slaapplaatsen meer waren. Ik werd verzocht een half uurtje bij hen in de kamer te wachten, zodat er een oplossing gevonden kon worden.'

Maar er kwam geen oplossing. Ik had nooit naar dat kamertje moeten komen. Het enige wat me die avond gered heeft zijn de receptionisten en hotelgasten. Zij hoorden me paniekerig 'STOP' en 'NEE' roepen. Ik heb nooit de foto's gepubliceerd. Ik wil ze nooit meer zien. Ik denk dat Harvey Weinstein's slachtoffers zich hetzelfde moeten voelen.'

Vorig jaar kwam het probleem in Engeland naar voren. Meer informatie in de bovenstaande video.

Wijdverspreid seksueel misbruik

Haar ervaringen stopten daar niet. Nog altijd kampt de fotografe met gevolgen. Overigens is zij niet alleen. Het volledige vijftal aan verhalen is te lezen via de link bovenin.

Seksueel misbruik komt in alle takken van de samenleving voor, maar in de muziekwereld huizen vele ongelijke verhoudingen en machtsverschillen. Juist daarom is het belangrijk om, ook hier, het balletje aan het rollen te krijgen. Jij, lezer, kan helpen. Creëer conversatie. Ben je zelf slachtoffer, wees dan open - is het je nooit overkomen, luister dan zonder ordeel. 

0800 0188 is het nummer van Centrum Seksueel Geweld. Voor vragen, hulp of overige, kan je 24/7 bellen. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws