Dit zijn de grootste angsten van dj’s (en hoe ze te overwinnen)!

Ivo Mollemans | 2 juni 2018
algemeen

Als dj ervaar je op sommige avonden bepaalde dingen die je als bezoeker niet ervaart. Naast alle leuke kanten aan het vak zitten er ook een aantal minder leuke kanten aan vast. DJ Tech Tools vroeg dj’s naar de dingen waar zij bang voor zijn bij boekingen en er werden tips gegeven hoe je deze situaties kan voorkomen. Die, plus wat tips van onszelf, kan je hieronder lezen.

De angsten van dj’s

Apparatuur die niet meer werkt

Als er een ding is dat de hele avond kan verpesten voor zowel de dj als voor het publiek dan is het apparatuur dat niet werkt. Een probleem waar je als dj niet altijd iets aan kan doen en wat gruwelijk zuur kan zijn, maar het risico is gelukkig wel te beperken. Met name laptops willen het nogal eens begeven en aangezien een laptop voor dj’s met een controller vaak onmisbaar is kan dit voor gigantische problemen zorgen. .

Zo is het natuurlijk altijd belangrijk om een backup van je harde schijf te maken. Daarnaast is het slim om toch te overwegen om ook met USB te leren werken zodat je niet 100% afhankelijk bent van je laptop. Mocht je toch het liefst met een controller werken dan is het een goede optie om extra gear mee te nemen en met name een extra audio card kan feesten redden van de ondergang.

Het beste is echter om te sparen voor CDJ’s en een mixer. Mocht een van de spelers of de mixer het niet doen, dan kun je altijd last minute een vervangende speler regelen en zonder problemen naar je gig.

LEES OOK: Dj’s opgelet: Dit is de tip om op te vallen!

Fouten maken

Dit punt ligt meer bij jezelf dan bij externe factoren of onvoorziene gebeurtenissen. Zorg ervoor dat je voorbereid op pad gaat en fatsoenlijk kan draaien voor je anderen wil verblijden met je muziek. Zelfs de beste dj’s maken fouten, maar veel fouten zijn te voorkomen door thuis te oefenen en jezelf te blijven verbeteren. Mocht je toch een fout(je) maken, zorg dan dat je het zo goed mogelijk oppakt zodat het publiek niets doorheeft of misschien zelfs met je mee kan lachen in plaats van je uit te lachen.

De foute muziek kiezen

Dit heeft veel te maken met het opdoen van ervaring. Weten met wat voor soort publiek je te maken hebt of krijgt en daarop inspelen is de belangrijkste taak van een dj. Hoe goed je ook overweg kan met je apparatuur, als je muziekkeuze niet past bij het publiek gaat het geen leuke avond worden. Wees voorbereid en probeer (zeker in het begin van je carrière) zoveel mogelijk verschillende boekingen aan te nemen. Hierdoor krijg je te maken met verschillende soorten mensen en dat komt alleen maar ten goede aan je kwaliteiten als dj.

Betaald krijgen

Als je je diensten als dj hebt geleverd moet je natuurlijk ook nog betaald krijgen. Dit klinkt makkelijker dan gezegd en je zal dan ook niet de eerste zijn die met een appel en ei naar buiten wordt gestuurd na al je moeite. Zorg ervoor dat je boekingen bevestigd worden met een boekingsformulier en dat deze ondertekend worden door beide partijen. Wees ten alle tijden ook aardig in de omgang met degene die je geboekt heeft en de mensen daaromheen.

Naast alle tips heeft DJ Tech Tools ook ervaringen van dj’s op een rijtje gezet met hun oplossingen. Die kun je allemaal hier lezen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws