Muziek activeert de hersenen van Alzheimer patienten opnieuw

Ivo Mollemans | 2 mei 2018
algemeen

Het is al langer bekend dat muziek kan helpen bij het terughalen van herinneringen voor mensen die leiden aan Alzheimer en een nieuwe studie komt met nog meer verassende resultaten en een mogelijke verklaring.

Positieve effecten van muziek op Alzheimer

De eerste delen van de hersenen die aangetast worden door Alzheimer hebben te maken met de taalvaardigheden en het ophalen van visuele herinneringen, maar gepersonaliseerde muziek die afgestemd is op de desbetreffende patient zorgt ervoor dat onder andere deze delen weer actief worden. Hierdoor kan het contact met de buitenwereld weer eventjes een beetje teruggevonden worden.

LEES OOK: Wetenschappelijk bewijs: kans op langer leven groter met alcohol dan met sport

Door het luisteren van muziek kan ook angst bij patienten verminderd worden. In hoeverre de muziek effect heeft ligt aan wat de persoon te horen krijgt. Hoe sterker iemand verbonden is aan de muziek, hoe meer effect het heeft en hoe beter de hersenen reageren. Met behulp van MRI is de hersenactiveit van verschillende personen gemeten en de conclusie die hieruit getrokken werd is dat muziek inderdaad het brein activeert. De communicatie tussen regio’s komt namelijk weer op gang.

In hoeverre deze resultaten voor grotere grotere groepen gelden is nog niet te zeggen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers bij de University of Utah en betreft maar een kleine groep van 17 deelnemers. Of muziek echt de oplossing is voor Alzheimer is ook nog twijfelachtig. Wel maakt de symptonen wellicht beter beheersbaar, het leven voor de patient weer wat plezieriger en de medische kosten kunnen naar beneden.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws