Billboard rankt de muziek-top, maar weegt betaalde streams zwaarder dan normale streams

Ivo Mollemans | 9 mei 2018
algemeen

De Billboard-charts zijn leidinggevend in de muziekindustrie. Geen enkele andere lijst heeft zoveel invloed op hits als die van Billboard en daarmee hebben ze een unieke positie. Toch is ook de lijst van Billboard niet altijd even accuraat als het gaat om wat nou daadwerkelijk echte hits zijn en welke nummers gewoon door middel van veel streams hoge posities krijgen.

Billboard-streams anders tellen

Dat komt doordat gratis streams van bijvoorbeeld YouTube evenveel waard zijn als streams vanaf betaalde platformen zoals Spotify. Nummers die voor veel aandacht zorgen op het internet worden dus misschien wel veel gecheckt, maar dat betekent niet dat er sprake is van een hit. Om daar meer onderscheid in te maken, en te voorkomen dat tracks als Baauer’s ‘Harlem Shake’ de nummer 1-positie bereiken, zijn gratis streams binnenkort minder waard.

LEES OOK: Socials Today: Maan humpt sneeuw en met welke A-ster zit Ronnie Flex aan tafel?

Vanaf 29 juni zijn gratis streams goed voor twee derde van een totale stream terwijl een betaalde stream gewoon nog een volledige stream geeft. Streams van digitale services zoals Pandora geven nog maar een half punt.

Ook de manier waarop album sales worden berekend krijgt aanpassingen. Vanaf de update zijn er 1.250 betaalde streams nodig om gelijk te staan aan een ‘album sale’ en met gratis streams gebeurt dit pas bij 3.750 streams. In hoeverre deze update effect gaat hebben om de samenstelling van de Billboard-charts is afwachten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws