Hotspots: hoe 010 uitgroeide tot een clubstad

Partyscene Redactie | 19 februari 2020
algemeen

rotterdam

Rotterdam is een stad to love or to hate. De tweede stad van het land is in veel een totale tegenhanger van Amsterdam. Waar de hoofdstad bekend staat om de grachtjes en statige panden is Rotterdam industrieel, rauw en de enige stad van het land met een skyline.

Ga Rotterdammers niet vertellen dat het Manhattan aan de Maas is, want Rotterdam is gewoon Rotterdam. De plek waar je geen tent of gebouw uit de grond kunt stampen of er is weer een bizarre bijnaam voor bedacht. De stad waar je na het uitgaan altijd wel een steengoed Surinaams broodje kunt scoren en de stad die meer is dan biertjes nippen in de Witte de Withstraat. Rotterdam is ook de stad van Kabouter Buttplug, de Wipkip en sinds kort weer een bloeiende house-, techno- en dancescene.

Van havenstad tot clubstad

Een paar jaar geleden stond het uitgaansleven van Rotterdam voor de buitenwacht nog bekend als het walhalla van de wansmaak. Tussen havenarbeiders zette iedereen voet in plekken als Hollywood, waar je met een baco en een rietje makkelijk kon ‘scoren’ en ook in de Baja Beach Club en de (nog steeds bestaande) Ski Hut wilde je niet gevonden worden als je een beetje smaakvol over wilde komen bij je vrienden. Dat zal de Rotterdammer flink gestoken hebben omdat dance, house en techno voorheen goed vertegenwoordigd waren in 010. Clubs als WATT, met een duurzame insteek, redden het echter niet en wat overbleef was een typische uitgaanscultuur zonder hoogvliegers. Nu krabbelt de stad weer terug uit een dal.

Rotterdam is allang die stad niet meer. Hollywood en Baja Beach Club hebben als club hun laatste adem uitgeblazen en daarvoor in de plaats kreeg de stad een hippe make-over. Dat was ook wel nodig omdat Rotterdam haar glorie had verloren als hotspot van dance- en hardcorefeesten in clubs als Now&Wow en Parkzicht.

LEES OOK: Hotspots: oerhaags kelderbeuken!

Nu is Rotterdam terug, misschien niet optima forma, maar meer dan interessant genoeg om een bezoek aan de havenstad te brengen. De terugkeer van een hip imago is niet alleen terug te vinden in het aanbod aan clubs, maar ook andere hotspots als koffietentjes, lunchrooms en winkels bepalen het beeld van de stad. Maar zoals alles in Rotterdam, wordt alles gegeven met een knipoog. Geen poeha, zoals in Amsterdam en ook geen studentikoos gedoe zoals in die andere hippe stad, Utrecht. Rotterdam blijft Rotterdam. Maar waar wil je anno 2020 dan gezien worden in Rotjeknor? Laat je meevoeren op een korte trip door de stad.

Zuid

Voordat de Erasmusbrug noord en zuid verbond moesten de zuiderlingen het vooral doen met de Maastunnel die dit jaar weer 75 jaartjes oud wordt. Dit vintage stukje tunnel ligt er nog steeds en mag gerust een toeristische attractie genoemd worden. Toch is een ritje van zuid naar noord over de Erasmusbrug ook meer dan de moeite waard.

Maar blijf gerust hangen voor die bewuste Zwaan, of Wipkip zoals de Rotterdammers hem gekscherend noemden, om langs te gaan bij Factory010. Het achtergestelde Zuid groei ook naar het hippe centrum van de stad toe, met natuurlijk het ‘bakfietsgezinneneiland': het Noordereiland en de Kop van Zuid en Katendrecht waar industrial en horeca hand in hand gaan. Nog een stukje zuidelijker dan deze wat bekendere plekken staat de Maassilo, omgetoverd tot creative factory. Naast zakelijke ruimtes en plekken om je creatieve geest de loop te laten vind je er tegenwoordig ook dancefeesten. Sinds 2007 is club Now&Wow uit het gebouw en organiseert de Maassilo zelfstandig events. Daarmee verloor de stad een belangrijke speler in de dance, maar kreeg het die elders weer terug.

Witte de Withstraat

We kunnen er niet omheen, de Witte de Withstraat is een uitgaansfenomeen in Rotterdam. Niet de plaats om echt te dansen, maar wel voor een biertje, goed eten of een vette bek. In de Witte de With drink je een biertje in het internationale café De Witte Aap of een cocktail in NRC. Drink ook een kopje koffie bij Hopper. Simpel, strak en industrieel ingericht. Het is er meestal vrij druk omdat hipsters en flexwerkers er hun laptops hebben opengeklapt om te werken.

Een stukje verderop, aan de andere kant van metrostation Eendrachtsplein vinden we een paar cultklassiekers als club Vibes (voor de foute deuntjes) en poppodium Rotown, waar folk, rock en pop zich verzamelen en de grotere en kleinere namen geboekt worden. In de buurt vinden we WORM, een club waar kunst, muziek en avant-garde elkaar vinden. De place to be voor de alternatieve Rotterdammer.

Ook bioscoop KINO bevindt zich in deze buurt. Waar arthousefilms worden gedraaid in een ongedwongen en kleine omgeving. Vroeger zat hier Lanteren Venster dat uit haar jas groeide en naar de Kop van Zuid verhuisde. Waar de wethouder woningen wilde in het pand besloot zijn partij een open inschrijving te doen voor een culturele instelling. Dat heeft er voor gezorgd dat Rotterdam met KINO een derde alternatieve bioscoop heeft.

Achter station Kapsalon

Achter het station, vlakbij de rails, heeft Rotterdam een hotspot in een stijl die alleen in Roffa kan slagen. Want, waar is uitgaan met uitzicht op geluidsschermen en de trein nou tof? Precies, in Rotterdam. Bij de Schiestraat en Schiekade zitten drie bijzondere clubs vlak bij elkaar: Annabel, BAR en Biergarten. Annabel is de jongste telg en lijkt op het oudere broertje Rotown, alleen is het dan iets minder alternatief en selecteert het grotere namen en popmuziek. Annabel is naast een poppodium ook de plek voor een feestje. Elke donderdag wordt de zaal een dansvloer en ook op vrijdag kun je er regelmatig over de vloer om de heupen een beetje los te gooien.

BAR is een vrij kleine club die - in tegenstelling tot Annabel - niet elke week de dj’s wil selecteren waar iedereen naar luistert. Omdat Rotterdam een kleine scene heeft moet het wel zijn eigen geluid behouden vindt BAR. We zouden BAR dan ook bestempelen als alternatief, tikje underground en de place to be voor mensen met een gevarieerde muzieksmaak.

Mocht het weer binnenkort een beetje omslaan: dan kun je in de buitenlucht een biertje drinken bij de Biergarten. Een fenomeen overgewaaid bij onze oosterburen. Nederlanders zitten al snel buiten als het droog is, dus Biergarten is de ideale plek voor een biertje met een burger of iets anders van de barbecue.

Aan de Weena, tussen de Rotterdamse wolkenkrabbers, bevindt zich de ondergrondse nachtclub Toffler. Een technotunnel met een neonverlicht plafond  waar house en techno samenkomen. Omdat de club een oude voetgangerstunnel onder de straat zit is er geen geluidoverlast en kun je hier tot de late uurtjes blijven.

Noord

Ga bij de Schiekade de kek geverfde loopbrug over en breng een bezoekje aan Groos, een hippe winkel waar je Rotterdamse producten kunt kopen. Hier haal je biertjes die korte metten maken met het imago van bierstad Rotterdam en hun brouwsel dat Oranjeboom heette. Even verderop, aan het einde van de loopbrug nog achter Hofplein, vind je de Hofbogen. Ooit was hier station Hofplein, maar dat is verdwenen. Nu heeft het plaatsgemaakt voor tentjes zoals Lokaal. Een koffietentje in wederom die typische Rotterdamse no-nonsense-stijl: hout, beton en ijzer vormen een strak en industrieel interieur, afgemaakt met heerlijke koffie en zoets.

Trekpleister bij deze Hofbogen, met een typisch Berlijnse stijl, is jazz-slash-poppodium-slash-club-slash-restaurant BIRD. Hier stem je op woensdagavond af op ouderwetse jazz, maar in het weekend verandert BIRD in een club waar excentrieke artiesten en dj’s hun weg naartoe vinden.

West

Lange tijd stond Rotterdam West als enorm slecht bekend. Vooral Spangen had of heeft de naam een probleemwijk te zijn en het diepe westen ging je niet voor een lolly naar de Keileweg. Maar juist hier op deze verlaten plek rees het Ferro Dome uit de grond. Hoewel een beetje googelen een hele waslijst aan berichten geeft over hoe mislukt dit Rotterdamse project zou zijn, staat de Ferro Dome nog steeds fier overeind. De ronde silo, die (sorry Rotterdam) wat doet denken aan de Westergasfabriek in Mokum, is geen wekelijkse club, maar wel ideaal als evenementenhal. Daarvoor ligt het gebouw ook te ver van het centrum. Hier vind je grote dance-events maar ook cultuursnobs kunnen er hun hart ophalen. Zo vierde het Scapino-ballet in de Ferro Dome haar verjaardag met een uniek optreden.

In de Keilestraat moet het leegstaande pand Katoenveem omgebouwd worden tot een club die volgens de Rotterdamse partygoeroe Ted Langenbach in de toekomst moet gaan lijken op een kruising tussen het roemruchte Berlijnse Berghain en museum Palais de Tokyo in Parijs. In het NRC vertelde Langenbach dat hij er een club wil die performance-art, mode, kunst, design en dus dancemuziek bij elkaar wil brengen.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws