Lekker gabberen met deel 2 van 30 jaar Dutch Dance: Harder, harder, harder

Ruben den Boer | 22 oktober 2018
algemeen

Even een weekendje lekker bankhangen? Omcirkel dan komende zaterdag in je agenda. Dan zie je om 22:50 namelijk deel 2 van de VPRO serie '30 jaar Dutch Dance' op NPO 3. Deze week focust de serie zich op een bijzonder deel van de Nederlandse dance-geschiedenis: de gabbertijd. De aflevering heet niet voor niets 'Harder, harder, harder'. 

Kale koppen, strakke kaken en Aussies

Eind jaren '80 verschijnt house wereldwijd ten tonele, maar al binnen een paar jaar zijn wij Nederlanders toe aan iets harder, iets snellers, iets ruigers. Het resulteerde in misschien wel het meest iconische beeld van de Nederlandse dance-cultuur: gabbers. Kale koppen, strakke kaken en Aussies tekenden het clubbeeld van Nederland in de jaren '90.

LEES OOK: Zo zag een potje oer-Hollands raven in de nineties eruit

In deel 2 van '30 jaar Dutch Dance' zien we de opkomst van de hardcore, hardcorefestivals (THUNDERDOME!) en de uiteindelijke commercialisering van het genre. Genoeg moois om van te smullen dus!

30 jaar Dutch Dance

1988 wordt gezien als het jaar dat de moderne Nederlandse dance-cultuur echt van de grond kwam. Ter ere van de 30 jaar Dutch Dance neemt de VPRO je mee de geschiedenis in. In drie afleveringen wordt de complete dance-geschiedenis van Nederland behandeld.  

LEES OOK: Dit moet je echt zien: 30 jaar Dutch Dance

Deel 1 stond volledig in de tekens van de pioniers, deel 2 richt zich op het groot worden van de Nederlandse dance- en gabbercultuur en deel 3 zal gaan over de nieuwe generatie Dj's die de Nederlandse dance over de grens brengen. Voor een fan van de Nederlandse dance- en clubcultuur is '30 jaar Dutch Dance' verplichte kost. 

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws