Hoe verandert blockchain entertainment en is dit positief?

Partyscene Redactie | 1 maart 2019
algemeen

Blockchain entertainment

De mogelijkheden rond het gebruik van de blockchain nemen dagelijks verder toe. Vooral op het gebied van internationaal betalingsverkeer zijn grote kansen te vinden. De mogelijkheden binnen de entertainmentindustrie zijn echter minstens zo groot. Artiesten, producers en gebruikers van entertainment kunnen de komende tijd grote veranderingen verwachten. Hoewel het nog in de kinderschoenen staat, zijn deze drie ontwikkelingen het meest positief voor de entertainment business.

Betere manieren van financiering

Piraterij is een misdrijf maar is lastig te voorkomen. Zeker wanneer er geen makkelijke manieren zijn om eigendomsrechten te verkrijgen over bepaald materiaal. Wanneer je ergens muziek downloadt en hiervoor betaalt, dan is het immers wél de bedoeling dat je daar altijd gebruik van kunt blijven maken. Tegelijkertijd zou het ideaal zijn wanneer alle artiesten geld verdienen met het maken en verspreiden van de content die zij maken.

De blockchain maakt dit mogelijk, maar zorgt vooral voor mogelijkheden op een veel grotere schaal. Is er een artiest of producer die geld nodig heeft voor een volgend project en wil hij of zij dat alle mensen die geld investeren ook gebruik kunnen maken van de content die hiermee gemaakt wordt? Dan is de blockchain de volgende stap.

Hoewel crowdfunding op dit moment al gebruikt wordt, zijn de mogelijkheden beperkt. Met de blockchain kan het schaalbaar opgezet worden waarbij alle investeerders altijd aan kunnen tonen dat zij inderdaad ‘deeleigenaar’ zijn van een bepaald project en kunnen profiteren door waardestijging van hun tokens. 

Wereldwijde distributie

Hoe vaak gebeurt het dat een geweldige artiest uit Zuid-Afrika, Indonesië of Chili doorbreekt? Nauwelijks, terwijl er genoeg geweldige zangers, filmmakers en producers aanwezig zijn in delen van de wereld waar we weinig van meekrijgen. Dankzij de blockchain kunnen deze sterren van morgen hun content ook aanbieden aan het grote publiek zonder een lange omweg.

Op dit moment wordt dit overigens al mogelijk gemaakt door Discover Dash. Dit is een platform waar je artiesten en winkeliers over heel de wereld kunt vinden waar je direct aankopen kunt doen en kunt betalen met Dash. Aangezien betalingen met Dash direct verwerkt worden, leent deze blockchaintoepassing zich hier meer dan uitstekend voor.

Duurzamer model

De blockchain schakelt letterlijk alle tussenpersonen uit. Dit betekent dat entertainmentcontent goedkoper wordt, direct beschikbaar is voor de eindgebruiker en de artiest zelf ook meer oplevert. Hierdoor ontstaat een duurzamer model waarbinnen artiesten en kunstenaars meer geld overhouden aan hun vak – en de investeerders kunnen profiteren van de content die mogelijk gemaakt is door de investeringen die zij gedaan hebben.

Positieve ontwikkelingen die een revolutie kunnen ontketenen

De mogelijkheden die de blockchain biedt voor de entertainmentindustrie zijn enorm. Door de tussenpersonen uit te schakelen, wereldwijde distributie mogelijk te maken en financiering op grotere schaal te faciliteren, kan dit zorgen voor een enorme revolutie. Niet alleen voor de artiesten en makers van content zelf, maar ook voor de eindgebruiker die tegen een lagere prijs en veel breder aanbod aan entertainment kan gebruiken. En laten we eerlijk zijn: dat werd onderhand ook hoog tijd.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws