Rotterdam en Amsterdam ruziën over kapsalon

Jonas Bloemen | 27 maart 2019
algemeen

Niets is lekkerder dan na een avondje stappen je tanden te zetten in een kapsalon. De combinatie van patat, shoarma, gesmolten kaas, sla en saus is een populair fenomeen in Nederland. Maar wie bedacht deze snack? Rotterdam en Amsterdam vinden allebei dat zij de bedenker zijn en vechten elkaar nu de tent uit.

De oorzaak is onderstaand reclamebord. Het bord suggereert dat de kapsalon een Amsterdamse specialiteit is. Het maakt veel Rotterdammers woest. ‘Hoogste tijd dat Aboutaleb zijn collega Halsema eens bijpraat over de geneugten van de Rotterdamse keuken’ schrijft de maker van de foto bij zijn tweet. 

Dervis Bengü claimt dat hij de bedenker is van de kapsalon. Hij is eigenaar van grillroom El Aviva en zestien jaar geleden ontstond de kapsalon in zijn zaak. Een Kaapverdische kapper, Nataniël Gomes, liet bij zijn buren van grillroom El Aviva in Rotterdam zijn eigen gerecht samenstellen. Daar kwam de kapsalon uit voort. 

Paul van der Laar, directeur Museum Rotterdam, maakte zich ook kwaad. Hij wijst erop dat de kapsalon zelfs op de lijst van Rotterdams erfgoed is. Ook de eigenaar van de Amsterdamse shoarmazaak waar het discutabele reclamebord van is heeft tegenover AT5 gereageerd: ‘Meer bedrijven promoten het als specialiteit uit Amsterdam. Maar misschien kun je zeggen: de kapsalon komt uit Rotterdam, maar wij in Amsterdam maken het gerecht beter.’

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws