Lachgasgebruikers gewaarschuwd: kijk uit voor brandwonden

Jonas Bloemen | 25 november 2019
algemeen

Steeds vaker komen er patiënten met brandwonden binnen in het brandwondencentrum door toedoen van lachgas. Onlangs werden er in een periode van drie weken 40 mensen opgenomen in de centra.

Lachgastank

De boosdoener is de lachgastank. Deze is ijskoud en wordt vaak tussen de benen van gebruikers ingeklemd. Door het innemen van lachgas beland je in een roes en voel je eventjes geen pijn meer. Het zorgt ervoor dat je niet doorhebt dat de ijskoude tank tegen je huid aan het vastvriezen is. 

Een dag later komen ze er dan pas achter dat ze ernstige brandwonden hebben opgelopen.De schade aan huidweefsel door bevriezing is vergelijkbaar met letsel door verbranding’ zegtYmke Lucas, brandwondenarts in het Maasstad Ziekenhuis. Volgens haar hebben we te maken met een nieuwe trend. 

De opgelopen brandwonden kunnen flinke schade opleveren. De meeste patiënten hebben een huistransplantatie nodig om te kunnen herstellen. Volgens Lucas zijn het diepe tweede- en derdegraads brandwonden. Dat is letsel waarbij de huid tot op het vetweefsel dood is.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws