Alcohol: onschuldig tussendoortje of verslavend middel?

Jonas Bloemen | 18 juli 2019
algemeen

Het is een discussie die al jaren duurt: is alcohol wel zo onschuldig als iedereen denkt? Voor veel mensen is een alcoholisch drankje de puurste vorm van ontspanning. Maar door diverse specialisten wordt aanbevolen om alcohol op de drugslijst te zetten, inclusief de beperkingen die dat zal opleveren. 

Een aantal jaren terug stelde een groep experts een lijst op waarop deze drugs (alcohol en tabak meegerekend) rangschikten op schadelijkheid. Alcohol kwam daarbij op een vierde plaats terecht wat ontzettend hoog is. Alleen crack, heroïne en tabak zijn volgens de specialisten schadelijker. Dat houdt in dat drugs als cocaïne, GHB, XTC, cannabis en ketamine allemaal minder schadelijk zijn dan, pak m’ beet, een biertje.

Alcohol komt niet voor in de Opiumwet en is dus officieel niet aangemerkt als hard- of softdrug. Dat zorgt ervoor het gebruiken en verkopen van alcohol geregeld wordt in een aparte wet. Iets wat er dan weer voor zorgt dat verkoop en gebruik een stuk eenvoudiger is. 

Alcoholverslaving

Grote kans dat je dit leest en denkt: wat een onzin, laat mij lekker mijn drankje drinken. En gelijk heb je! Maar: alcohol kan wel degelijk schadelijk zijn en zelfs een verslavende werking hebben. Wellicht is dat bij jou niet het geval, maar de kans is groot dat iemand in jouw omgeving te kampen heeft met een alcoholverslaving. Vaak wordt een alcoholverslaving niet herkend als een verslaving. 

Wanneer spreek je daadwerkelijk van een alcoholverslaving? Symptomen zijn onder andere dat je niet kan stoppen met drinken na een of meerdere glazen alcohol. Natuurlijk, iedereen drinkt wel eens meer dan één biertje of een andere alcoholische versnapering, maar over het algemeen zou je als je echt wil ook verder kunnen zonder nog een alcoholisch drankje. Ook heftig verlangen naar alcohol en het steeds meer alcohol nodig hebben om je dronken te voelen zijn kenmerken van een verslaving. 

Een alcoholverslaving is een van de meest voorkomende verslavingen, maar hoe kom je ervan af? Van een verslaving afkomen doe je niet alleen. Laat instanties je helpen om het alcoholgebruik te stoppen of te minderen. Zij kunnen je van allerlei tips voorzien waardoor je van je verslaving af kan komen. Denk je iemand te kennen met een verslaving? Kaart dit aan bij degene, wellicht heeft hij of zij zelf de ernst niet in de gaten. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws