Wat zijn nou eigenlijk de gevolgen van het gebruiken van een fake ID?

Fenna Kiebert | 20 oktober 2019
algemeen



Veel jongeren lenen een ID-kaart van hun oudere broer of zus of regelen een valse met een aangepaste geboortedatum. Maar hoe erg is het nou eigenlijk om een ‘fake ID’ te gebruiken? 

Bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, wordt deze zomer een toename van identiteitsfraude tijdens het uitgaan verwacht. Dit heeft te maken met alle festivals en eindexamenfeestjes die weer gepland staan. Ga je daarheen met een fake ID, dan kan dat vervelende gevolgen hebben: een boete, een taakstraf of een bezoekje aan Halt. Volgens de Rijksdienst staan jongeren daar nu nog te weinig bij stil, en daarom werkt de organisatie aan een campagne.

Word je gepakt met een fake ID, hoe vaak kun je dan op straf rekenen?

Vier op de tien jongeren die bij de politie belanden wegens identiteitsfraude, worden doorgestuurd naar Halt. Mogelijk ligt het werkelijk aantal straffen hoger, omdat er ook jongeren zijn die alleen een boete krijgen.

Over het algemeen gelden dezelfde straffen voor minderjarigen die identiteitsfraude plegen tijdens uitgaan, of je nou fake ID's vervalst, verkoopt of gebruikt. Wel wordt per situatie bekeken welke straf het beste past. Soms kom je ervan af met alleen een waarschuwing, maar de politie kan je dus ook naar Halt sturen om een excuusbrief of toekomstplan te schrijven. Ga je vaker de fout in of ben je wel heel professioneel te werk gegaan, dan riskeer je ook nog eens een taakstraf vanaf 28 uur of een boete vanaf 140 euro.

Nog een vervelend puntje dat bij het gebruiken van fake ID’s komt kijken; het kan lastig worden om een paspoort aan te vragen als je wil reizen. En een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor je stage of werk kun je misschien ook wel vergeten.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws