Uitvaarten worden steeds vaker een party

Fenna Kiebert | 24 mei 2019
algemeen

Een uitvaart is niet iets waar we naar uitkijken. Een treurige gebeurtenis waarbij er afscheid wordt genomen van een dierbare. Toch pakken steeds meer mensen een uitvaart aan als een samenkomen van dierbaren die proosten op het leven en er een mooi feest van maken. Dit in tegenstelling tot vroeger. Toen er na afloop van een uitvaart koffie met cake werd geserveerd. 

Borrel

Leon Schouten, directeur van een uitvaartverzekering vergelijker geeft aan dat de koffie en cake plaats hebben gemaakt voor een borrel. 'Steeds vaker zien we dat er een feestje wordt gevierd ter ere van hun dierbare en een proost op het leven. Koffie met cake wordt nog maar amper geserveerd, in plaats daarvan kiezen mensen voor een biertje met een bitterbal.', zegt Schouten.  

Uitvaarten steeds persoonlijker

Waar uitvaarten vroeger veelal in kerkelijke sferen gehouden werden, geloven steeds minder mensen in een leven na de dood. Er wordt daarom vaker gekozen voor een uitvaart die persoonlijk is, eentje die past bij het leven van de overledene. Hield hij van de kroeg met Nederlandstalige muziek? Dan wordt de condoleance of de borrel na de uitvaart in de stamkroeg van de overledene gehouden en wordt er grootst gefeest op Hollandse kneiters. Was hij ieder weekend op de kartbaan te vinden? Dan wordt er een stoet van kart auto’s georganiseerd. 

'Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen regelen het. Alles wordt eraan gedaan om een persoonlijke uitvaart te regelen. Zo zien we ook steeds vaker een kist in de favoriete kleur van de overledene. Of een laatste dartavond, waarbij de kist met hun overleden vriend in het midden van de ruimte staat. Dierbare maken er liever een feestje van, waarbij tussendoor een lach en een traan gelaten worden op hun overleden vriend of vriendin, dan dat zij in een treurige zaal samenkomen', aldus Schouten. 

Party als uitvaart

Een feestje als uitvaart wordt soms nog als vreemd ervaren. Op een uitvaart ‘hoor’ je te rouwen en te huilen. Toch willen steeds meer mensen dat er een feestje van gemaakt wordt. Met de gedachte dat alle dierbare vrienden en familieleden bij elkaar zijn en een feestje kunnen vieren ter nagedachtenis aan de overleden vriend of vriendin. Zet de favoriete muziek op van de overledene en schenk zijn of haar favoriete drankjes. Dit zorgt er tevens voor dat er geen bedrukte sfeer hangt en dat mensen zonder treurig gevoel naar huis gaan. Droevig zijn kan altijd nog, is het idee.

Van kerkkoor naar hardcore

Hardcore draaien op een uitvaart? Voorheen was dat totaal ondenkbaar. Een kerkkoor was tot daar aan toe en paste binnen de kaders van een uitvaart. Tegenwoordig is geen enkele wens te gek. Wil je hardcore op jouw uitvaart? Dan wordt dat gewoon geregeld! We doen er alles aan om de laatste wens of wensen van de overledene in vervulling te laten komen. 

Uitvaarttrends

Dat een uitvaart er tegenwoordig heel anders uitziet dan vroeger, blijkt wel uit de nieuwste uitvaarttrends. Zo kun je bijvoorbeeld een rouwclown inhuren om troost te bieden. Of een rouwkoe om iemand naar de laatste rustplaats te brengen. Wat dacht je van een rouwcaravan voor een caravan liefhebber? Of een kist die met persoonlijke foto’s is bedrukt. 

Ook steeds populairder zijn de milieusparende uitvaarten. Dit zijn uitvaarten die het milieu zo min mogelijk belasten door bijvoorbeeld te kiezen voor een natuurbegraafplaats, een waterurn, een gerecyclede grafsteen of een kist van sloophout. 

Een andere trend in de uitvaartbranche is uitvaartfotografie en uitvaartvideo’s die gemaakt worden bij een uitvaart. Deze foto’s en video’s worden gemaakt, zodat nabestaanden de uitvaart op een later moment nog eens rustig kunnen herbeleven.

Uitvaartverzekeringen sluiten niet altijd meer aan bij uitvaartwensen

Vanwege de veranderende uitvaartwensen, sluiten de natura uitvaartverzekeringen niet altijd meer aan bij de huidige uitvaartwensen van Nederlanders. Een natura uitvaartverzekering is een verzekering waarbij er na overlijden een dienstenpakket wordt uitgekeerd, maar deze pakketten sluiten niet altijd goed aan bij de huidige uitvaartwensen van Nederlanders. Zeker niet als je een van de bijzondere wensen hebt die we hierboven hebben beschreven. Het komt daardoor regelmatig voor dat nabestaanden onverwacht extra geld moeten betalen voor de uitvaart van hun dierbare. Daarom is het belangrijk om eens in de zoveel jaar te controleren of de uitvaartverzekering nog aansluit bij de uitvaartwensen. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws