Super zeldzame Porsche Type 64 krijgt per ongeluk bod van 70 miljoen op veiling

Siem van Woerkom | 21 augustus 2019
algemeen

Heftig misverstand 

Onder alle verbazingwekkende zeldzame auto's die afgelopen weekend zijn geveild door RM Sotheby's Monterey, inclusief de McLaren F1 'LM-spec' uit 1994 voor 19 miljoen dollar, trok een bepaalde auto een extreme hoeveelheid media-aandacht. Een Porsche!

De een-van-drie Porsche Type 64's uit 1939 - oorspronkelijk geschat op meer dan 20 miljoen dollar - kreeg aanvankelijk een openingsbod van 13 miljoen dollar. De uitspraak van de veilingmeester werd echter kennelijk verkeerd verstaan door de technische bemanning waardoor er een openingsbod van 30 miljoen op het scherm kwam te staan. Een vlaag van verwarde biedingen volgde, terwijl de kamer van verbijsterde verzamelaars hun mobieltjes erbij namen om de verwarring en ophef te filmen. Uiteindelijk belandde de uiteindelijke prijs van het Type 64 op de enorme som van 70 miljoen (!). 

Psssst: Wil jij stage lopen bij Partyscene? Check alle info hier! 

Dure aankoop

De New York Times legt uit dat als gevolg van technische fouten of het Britse accent van de veilingmeester, de biedingen na de opener werden ingediend in stappen van 10 miljoen dollar, in plaats van de (relatief) redelijke stappen van 1 miljoen. Hoe dan ook, het bod van 70 miljoen dollar (meer dan 20 miljoen hoger dan de 48 miljoen die de 1962 Ferrari 250 GTO opbracht) werd snel geruild voor een realistisch bod van 17 miljoen dollar, tot grote vreugde van de menigte.

Een vertegenwoordiger van RM Sotheby's legde een verklaring af: 'toen biedingen op Type 64 werden geopend, werden per ongeluk verkeerde stappen van 10 miljoen op het scherm weergegeven, wat tot ongelukkige verwarring in de kamer leidde. We zijn er trots op dat we onze veilingen van wereldklasse op een integere manier uitvoeren en nemen onze verantwoordelijkheid tegenover onze klanten zeer serieus.'

Pijnlijke verwarring! 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws