Groot deel van drugsgebruikers op EDM-festivals heeft achteraf spijt

Ivo Mollemans | 18 januari 2020
algemeen

Drugs en festivals zijn geen onbekende combinatie meer en daarom zijn er steeds meer initiatieven om de risico’s die bij het gebruik van drugs horen te verkleinen. Een recente studie naar de nadelige effecten van drugsgebruik onder festivalgangers van EDM-festivals heeft uitgewezen dat één derde van de bezoekers van EDM-festivals weleens nadelige effecten heeft ervaren tijdens of na het gebruik van drugs.

Drugsgebruik bij EDM-festivals zorgt voor nadelige effecten

Het onderzoek is gepubliceerd in de International Journey Of Drug Policy en was uitgevoerd onder 1029 bezoekers van EDM-festivals. Volgens de resultaten heeft 33,5% nadelige gevolgen ervaren na drugsgebruik. Bij 67,8% van die gevallen was er, naast de drugs, ook alcohol gebruikt. De meeste klachten kwamen na het gebruik van opioïden. Daar was in 41,2% van de gevallen sprake van nadelige effecten, gevolgd door alcohol met 33,9% aan nadelige klachten na gebruik ervan.

LEES OOK: Van deze cocktails ga je watertanden

Door gebruik van reguliere drugs werden de meeste nadelige effecten ervaren. Zo was er bij LSD in  56,5% van de gevallen sprake van klachten, gevolgd door ketamine met 56,3%, cocaïne met 55,7% en XTC waarbij door 47,7% van de gebruikers nadelige effecten werden ervaren. Door cathonin kwamen echter de meeste nadelige effecten, want daar werden door 57,1% van de gebruikers nadelige effecten ervaren na het gebruik van de drugs.

Er zijn dus nog een hoop dingen onduidelijk over verantwoord drugsgebruik en verschillende organisaties proberen gebruikers zo goed mogelijk in te lichten over verantwoord drugsgebruik en de risico’s die kleven aan drugs.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws