Partyscene voor het goede doel: Rakker is in leven

Partyscene Redactie | 12 februari 2021
algemeen

De belofte aan een hond heeft in 25 jaar duizenden dieren gered en een beter leven bezorgd. Er is veel positiefs gebeurt, maar dieptepunt was de brute moord op dierenarts Israel Martinez (35).

De uitspraak “Rakker leeft nog altijd”

“Als men mij 25 jaar terug verteld zou hebben dat ik zwerfdieren en minder fortuinlijke dieren nog steeds zou helpen, had ik ze voor gek verklaard.” Dat zegt de initiatiefnemer van Stichting Dierenhulp, Mark Erwin Vos. Op het graf van zijn hond Rakker beloofde hij 25 jaar geleden zich in te zetten voor zwerfdieren. Begonnen in Venezuela, geen makkelijk land maar het kwam op zijn pad en het voelde alsof een onzichtbare hand hem daarheen stuurde. Inmiddels is de vrijwilligersorganisatie actief in Griekenland, Costa Rica en op de Nederlandse eilanden in het koninkrijk.

Veel dieren hebben een beter leven te danken aan de tomeloze inzet van Stichting Dierenhulp, dieren die opgeknapt werden nadat ze van straat werden gehaald en een nieuw liefdevol huis kregen. Maar het belangrijkste werk is het voorkomen van meer dierenleed, en dat doet de Stichting door grootschalig te steriliseren. Want zo zegt men: “Wat niet geboren wordt kan niet lijden”.

Fotobijschrift: De belofte aan Rakker heeft duizenden dieren gered. Foto Stichting Dierenhulp.

Dierenleed voorkomen

“Voorkomen van nog meer kansarme dieren op straat. Dat is nog altijd de aanpak. Dierenleed voorkomen door te steriliseren. Dit voeren we uit met lokale dierenartsen. Om zo direct de juiste toon aan te kunnen slaan van mensen en culturen die vaak verschillen van onze Nederlandse aanpak. Steriliseren/castreren het is een lange adem verhaal. Je lost over populatie niet op in een jaar of 5. Wij merken nu overal waar we het uitvoeren de positieve gevolgen. Veel minder dieren op straat en veel minder uitgemergelde of al overleden dieren langs de kant van de weg. Vorig jaar voerden wij in totaal 1.912 van deze ingrepen uit en juist dat heeft voorkomen dat ruim 11.500 dieren zonder kans geboren zouden zijn. En dat maakt mij trots.” Aldus Mark.

2014: Dieptepunt moord

Sinds de start heeft men ruim 62.000 dieren gratis kunnen steriliseren overal. Succes was er met het verbod op het houden van stierengevechten in Isla Margarita. En momenteel wordt hard gewerkt om de dieren in het koninkrijk Nederland beter bij wet beschermd te krijgen op de eilanden Aruba, Curacao, Bonaire, Saba, Sint-Maarten en Sint-Eustatius. Dieptepunten waren er ook, in december 1999 de enorme regenramp waarbij de kliniek in Venezuela volledig verwoest werd. 

Maar het grootste dieptepunt was de brute moord in 2014 op dierenarts Israël Martinez door een stel drugsverslaafden die dachten dat er verdovende middelen in de dierenkliniek aanwezig waren in Venezuela. Slechts 35 jaar oud en gruwelijk vermoord. De daders zijn weliswaar gepakt, maar een goed leven werd abrupt beëindigd.

Waarom doe je het eigenlijk?

Stichting Dierenhulp bestaat uit vrijwilligers. Ze hebben geen dik betaalde directeuren of grote kantoren. Weten waaraan je geeft, is het motto. “Daar zijn we trots op ja, overal vrijwilligers met een groot hart voor dieren en een geweldige inzet. Daardoor weet elke donateur dat hun donatie ook daar komt waarvoor deze bedoeld is.

En dat er niet eerst tal van zaken van betaald moet worden alvorens er ook nog geld naar de doelstellingen kan. 

Maar de belofte aan dat kleine hondje 25 jaar terug, dat zo een grote impact op het leven van Mark had, is het mooiste. “Ze leeft voort en kijkt elke dag over mijn schouder mee met wat wij uit haar naam doen. Ik kreeg ooit die vraag waarom doe je het? Mijn antwoord:, Als er een hemel bestaat en ik zou daar ook nog in mogen. Dan hoop ik enkel dat ze daar op een grasveld op me zit te wachten. Ik zou er heen rennen en haar enkel vragen of ze tevreden is met wat wij uit haar naam gedaan hebben.” 

Stichting Dierenhulp is een erkende ANBI en heeft als ambassadeurs o.a. topmodel Kim Feenstra, Tv-presentator Carlo Boszhard, actrice Kimberley Klaver, die zich eveneens onbetaald inzetten voor de dieren die geholpen worden via Stichting Dierenhulp. Meer weten ga dan naar www.dierenhulp.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws