Jongeren geven ouders advies over seksuele voorlichting in nieuwe podcast

Partyscene Redactie | 3 november 2021
algemeen

Met je puber praten over de eerste keer, seksuele intimidatie op straat of seks op vakantie. Dit blijkt – zelfs in Nederland –lastig voor ouders. Dance4Life lanceert daarom de podcast ‘Sekspraat’ waar jongeren antwoord geven op prangende vragen van ouders. 

Seksuele voorlichting blijkt ook in Nederland nog vaak ‘akward’

Voor veel ouders blijkt seksuele voorlichting een uitdaging, ze weten vaak niet goed hoe ze het onderwerp moeten bespreken met hun eigen kinderen. En dat blijkt: Meer dan 80% van Nederlandse jongeren bespreekt onderwerpen als grenzen stellen op seksueel gebied of het voorkomen van een soa niet met hun ouders. Maar liefst 93% van de jongeren praat niet met hun ouders over de leuke en fijne kant van seks.

Dat seksuele voorlichting een taboe is blijkt ook uit de berichten die Dance4Life ontvangt van jongeren via social media. Praten over seks en het aangeven van wensen en grenzen doen jongeren veel vaker met leeftijdsgenoten dan met ouders of verzorgers.

Jongeren centraal zetten in het gesprek over seksualiteit

Seksualiteit is een topic waar volwassenen met elkaar al niet altijd over praten. Laat staan met hun kinderen, terwijl het juist kan helpen ervoor te zorgen dat je kind zich veilig voelt als het om intieme onderwerpen gaat. Dance4Life lanceert daarom een podcast-serie voor volwassenen over seksuele voorlichting. En dat doen ze op de Dance4Life-manier: jongeren centraal zetten. In de podcast geven jongeren hun ongezouten mening én advies. Radio DJ Barry Paf en influencer Marije Zuurveld – beiden ambassadeur van het goede doel - presenteren de podcast en in elke aflevering komen zowel een ouder als diverse jongeren aan het woord.

Dance4Life lanceert vandaag de eerste aflevering van het seizoen. Tot en met 1 december wordt er elke week een nieuwe aflevering uitgebracht.

Deze podcast kwam tot stand met een bijdrage uit het MAC Viva Glam Fund, sound ondersteuning door MassiveMusic en locatie Hotel Jakarta Amsterdam.

Over Dance4Life

Onveilige seks is één van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van jongeren wereldwijd. Dat wil Dance4Life veranderen door het taboe op seks weg te nemen en hierbij de belevingswereld van jongeren centraal te stellen. Dance4Life traint jongeren om voorlichting te geven en maken zij gebruik van muziek en dans om jongeren te betrekken en te inspireren.
Zo zorgt Dance4Life voor een veilige plek waar jongeren leren over hun eigen grenzen en wensen op het gebied van seksualiteit. Het Nederlandse initiatief bestaat sinds 2003 en vindt inmiddels plaats in 14 landen verspreid over 5 continenten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws