Dit zijn de manieren om je gehoor te beschermen tegen schade

Partyscene Redactie | 27 januari 2022
algemeen

Na lang wachten is het dan eindelijk echt zover, het concert waar jij al een half jaar naar uitkijkt. Wanneer je nog een keer kijkt naar de spullen die jij meeneemt, herinner jij je een cruciaal voorwerp die mee moet. Het voorwerp is je gehoorbescherming. Want wanneer je nog jarenlang wilt genieten van de beste shows of festivals is het nooit een slecht een idee om extra lief te zijn voor je oren. We krijgen er maar immers twee van. In deze nieuwe tijden zien we echter steeds vaker een trend van gehoorverlies onder de jongeren. Toch zijn er simpele tips en tricks die jij kan doen om jouw gehoor zo goed mogelijk te beschermen.

Verplaats wanneer de bron te dichtbij is

Wanneer jij een festival bezoekt, is dus een van de makkelijkste manieren om je gehoor te beschermen het gebruik van gehoorbescherming. Maar gehoorbescherming heeft niet heel veel zin als jij te dichtbij de bron van de muziek staat. Wanneer je merkt dat jij dichtbij een box staat, is verplaatsten een manier om je gehoor te preserveren. Een aantal meter van de bron kan jij weer volop genieten van het concert zonder dat jouw oren te zwaar belast worden.

De toevoer van muziek

Naast festivals en concerten luister jij waarschijnlijk ook naar muziek in jouw vrije tijd. Hierbij is de kans groot dat er gebruik wordt gemaakt van een type headset. Deze headsets kunnen komen als oortjes die in het oor gebracht worden of koptelefoons die over het oor gepositioneerd worden. Echter, wanneer de toevoer van muziek dichterbij de trilharen in het oor komt, wordt de druk automatisch hoger. Dit leidt tot een hogere kans op overgevoeligheid in de oren. De volgende manier waarop jij je gehoor dus kunt beschermen is het gebruik van koptelefoons in plaats van oortjes.

Hoe erg is de schade daadwerkelijk?

Uiteindelijk kan het ook zo zijn dat er al gehoorschade te merken is. Op dat moment kan het best spannend zijn om erachter te komen hoe erg de schade daadwerkelijk is. Er komen dan vragen over hoe verder. Voor de een is een bezoek aan de huisarts genoeg, de ander heeft meer baat bij een gehoorapparaat. Bij de keuzes van gehoorapparaten is er ook keuze in wat voor soort. Implantaat of niet is hierbij een belangrijke keuze. De beste manier om er dan achter te komen waar jij aan toe bent, is dan door middel van een gehoortest uitvoeren. Hierbij krijg je snel antwoord op wat de stand van zaken is. Een gehoortest kan gratis worden uitgevoerd bij Van Boxtel.

Gekwalificeerde specialisten en hun advies

Jij kan als muziekgenieter dus verschillende dingen doen om jouw gehoor zo goed mogelijk te beschermen. Hiervoor hoef je dan ook niet altijd gehoorbescherming in, een simpele switch van headset kan hierbij ook al helpen. Mocht je dan toch zorgen hebben over de schade in je oren is een gehoortest de volgende logische stap. Hierbij krijg je advies van gekwalificeerde specialisten die met jou naar de beste oplossing zoeken.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws