KRO-NCRV jeugddramaserie SpangaS stopt na 15 jaar

Partyscene Redactie | 14 maart 2022
algemeen

Na ruim 2500 afleveringen, twee spin-off seizoenen, twee speelfilms en een podcastserie, wordt op donderdag 28 april de allerlaatste aflevering van SpangaS uitgezonden. In de met talloze prijzen bekroonde jeugddramaserie van KRO-NCRV werden de belevenissen van tien leerlingen op de leukste school van Nederland gevolgd. SpangaS staat bekend als een zeer vooruitstrevende serie op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. Vijftien jaar lang werd er aandacht besteed aan urgente thema’s, zoals LHBTIQ+, pesten, armoede, rouw en body positivity. De boodschap van de langstlopende Nederlandse jeugddramaserie allertijden is en blijft: je bent goed zoals je bent.

De laatste schooldag

De komende weken tellen de acteurs samen met alle SpangaS-fans af naar de allerlaatste schooldag. Op donderdag 17 maart om 16:00 uur is er een live bonusaflevering van de podcast De kleine Pauze met Tom en Thorn. In deze ‘troostcast’ beantwoorden SpangaS-acteurs Tom van Kessel en Thorn de Vries vragen van kijkers over het nieuws dat SpangaS gaat stoppen. De aflevering is live te volgen via Instagram. Tevens kunnen fans de komende weken een persoonlijke boodschap of een mooie herinnering achterlaten op de SpangaS Shout Out Wall die als ode aan de serie is gelanceerd. 

Tot en met 28 april zijn de allerlaatste afleveringen op tv en op NPO Start te zien. Tot dan kunnen de fans nog dagelijks alle avonturen van hun favoriete personages volgen op Instagram en de website Spangas.nl. Daar verschijnen de komende weken ook diverse nostalgische throwbackvideo’s die laten zien waar SpangaS al vijftien jaar lang voor staat. Denk aan videocompilaties met boodschappen als: stop pesten, je bent goed zoals je bent en liefde is voor iedereen.

Icoon van de Nederlandse jeugdtelevisie

Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV: “SpangaS is een icoon van de Nederlandse jeugdtelevisie. Vanaf de allereerste uitzending is het programma ongekend populair en altijd actueel. De serie maakt grote en soms zware maatschappelijke onderwerpen toegankelijk voor de jonge kijker en werkt tevens als gespreksstarter tussen ouders en kinderen. Ik ben trots dat wij vijftien seizoenen lang kinderen mochten inspireren en vermaken met SpangaS.” 

Suzanne Kunzeler, genremanager drama NPO 3, die zelf aan de wieg van de serie heeft gestaan, is ook trots op de belangrijke rol die SpangaS in de levens van kinderen heeft gespeeld: “Het is belangrijk dat kinderen zich kunnen spiegelen aan anderen en zo in contact komen met onderwerpen die ze aan het denken zetten. Tegelijkertijd zien we dat het kijkgedrag van kinderen in de afgelopen vijftien jaar sterk veranderd is, daarom verkennen we nu met elkaar andere wegen naar een actueel en maatschappelijk betrokken kinderprogramma.”

Kweekvijver voor jong talent

Alle seizoenen van SpangaS zijn geproduceerd door NL Film in samenwerking met KRO-NCRV. Dennis Cornelisse, Head of Productions van NL Film: “Aan alle mooie dingen komt een einde, maar elk einde is ook een nieuw begin. SpangaS is een springplank geweest voor veel talentvolle acteurs, schrijvers en regisseurs. NL Film vond het een feest om deze prachtige serie te mogen produceren. Een speciaal dankwoord aan Anya Koek waar we de serie destijds mee hebben ontwikkeld.”

SpangaS: De Campus, maandag tot en met donderdag bij KRO-NCRV om 18:00 uur op NPO Zapp 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws