Tegels vs. douchebak: tips voor de gelijkvloerse douche

Partyscene Redactie | 1 juni 2022
algemeen

Tegelvloer of douchebak? Een van de belangrijkste beslissingen als het gaat om de gelijkvloerse douche.

Want de vloerbedekking bepaalt voor een groot deel hoe de douche er straks uitziet.

Hoe ze zich voelt.

Hoe gemakkelijk is het om voor te zorgen.

En hoe comfortabel.

We laten de voor- en nadelen zien en helpen je bij je keuze.

Criterium 1: de ruimte

Voordat u kiest tussen douchebak of Betegelbare Doucheplaten, is de eerste vraag: Waar gaat je douche heen?

Want hoe kleiner de douche en badkamer, des te meer spreekt voor tegels.

Natuurlijk zijn er kleine douchebakken die ook in minibadkamers een plekje vinden. Maar een tegelvloer kan op maat worden gelegd en is ook buiten de douchetijden goed bereikbaar. Het laat ook kleine badkamers groter lijken - een niet te onderschatten voordeel voor het ruimtegevoel.

Criterium 2: Uiterlijk

Eerlijk gezegd zijn douchebakken meestal geen blikvangers. Bijna altijd wit en vierkant, ze zijn wat ze zijn: een ondergrond om op te staan.

Heb je een scheve doucheruimte of wil je gewoon een bijzondere vloer, dan zijn tegels de juiste keuze. Ze kunnen op maat worden gemonteerd en gelegd. Er zijn geen grenzen aan vormen, kleuren en patronen.

Voeg de bijpassende douchegoot of een mooie afvoerput toe – en de individuele douche is compleet.

Criterium 3: Hygiëne

Douchebakken zijn hygiënischer dan tegels en voegen. Simpelweg omdat ze haar, water, vuil of huidschilfers minder grip bieden. De vloerbedekking is navenant schoner – zowel voor als na het reinigen.

In 2012 bleek uit een onderzoek van TüV Rheinland dat 94% van het vuil op een geëmailleerde douchebak na reiniging was verdwenen. Bij de tegelvloer echter “slechts” 76%.

Voor een gezinsbadkamer is het zeker een waarde waarmee u gemakkelijk kunt leven. In ziekenhuizen of hotels daarentegen een gegarandeerd argument voor een douchebak.

Dat brengt ons bij een ander belangrijk criterium...

Criterium 4: Beveiliging

Hoe slipvast de vloer is, is cruciaal voor het comfort en de veiligheid onder de douche.

Afhankelijk van wie ze gebruikt, moet de douchevloer min of meer stroef zijn.

Wij geven u de volgende informatie voor het kiezen van de vloer:

  • Met kleine, nogal ruwe tegels en veel voegen bereik je een maximale slipweerstand - zoals in een zwembad.
  • Let op de markering op tegels: “R 10 B” duidt tegels aan die zelfs in natte toestand slipvast zijn en dus geschikt zijn voor barrièrevrije douches.
  • Zowel tegels als douchebakken zijn verkrijgbaar met speciale “antislip” coatings die de veiligheid in de doucheruimte verhogen.
  • Probeer gerust verschillende tegels of douchebakken uit. Krijg monsters en test hoe glad het voelt onder je blote voeten.

Tip! Douchebakken hoeven niet glad te zijn. Een voorbeeld: De Ideal Standard serie "Ultra Flat S" rechts - met een extra steenachtig, antislip oppervlak.

Criterium 5: De slijtage

Tegels zijn stevig. douchebakken ook. Beide kunnen er na 30 jaar nog steeds hetzelfde uitzien als op de eerste dag. Een heel ander onderdeel zorgt ervoor dat de douche veroudert: de voegen.

Ze hebben last van constant contact met vuil, zeep en water. Bijtende reinigingsmiddelen kunnen zelfs voegspecie poreus maken.

Om een veelgebruikte doucheruimte lang mooi te houden, dient u het aantal voegen zo klein mogelijk te houden. Grootformaat tegels (let op slipvastheid!) of douchebakken zijn een betere keuze dan tegels en douchegoten.

Criterium 6: De prijs

Iedereen die verliefd wordt op een gelijkvloerse, individueel betegelde inloopdouche, moet weten: zo'n juweeltje is duurder dan een "off the peg" -douche.

Simpelweg door de eenvoudigere installatie. Douchebakken zijn relatief eenvoudig en goedkoop in gebruik te nemen: gewoon de bak plaatsen en aansluiten (oke, er zijn nog een paar stappen, maar echt niet veel).

Een betegelde doucheruimte met douchegoot is daarentegen ingewikkelder en duurder. Enerzijds vanwege het extra werk met de tegels, anderzijds omdat douchegoten niet “zomaar” geplaatst kunnen worden. Integendeel: een betegelde, gelijkvloerse doucheruimte kost tijd, specialistische kennis en ervaring.

En een groter budget.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws