Alles over airsoft

Partyscene Redactie | 3 augustus 2022
algemeen

Airsoft is een gevechtssimulatie sport die nog in de kinderschoenen staat. Het spel heeft wat weg van paintball. Net als bij paintball zijn er twee teams die tegen elkaar strijden. Om elkaar te verslaan gebruiken ze Airsoft replica’s. Dit zijn geweren die erg echt lijken en biologisch afbreekbare balletjes afschieten. De geweren werken op basis van een accu.

Hoe speel je airsoft?

Er zijn verschillende manieren om airsoft te spelen. Soms moet je met je team een ander team uitschakelen. Het kan ook zijn dat je een belangrijke persoon moet escorteren. Net als de geweren zien ook de outfits er erg realistisch uit. Daarom voelt dit spel een stuk realistischer aan dan paintball. Bij airsoft komt ook meer tactiek kijken dan bij paintball. 

De start

Aan het begin van het spel krijg je een briefing met een missie. Meestal gaat de taakverdeling vanzelf. Als het signaal voor de start klinkt gaan beide teams op verkenning. Ze proberen uit te zoeken waar de tegenstander zich bevindt. Dit is vaak een spannend moment.

Het gevecht

Heb je de tegenstander gevonden dan begint het gevecht. Uit de airsoft wapens komen kleine plastic balletjes. Het gevecht gaat door totdat een van de partijen wint of zich terug trekt. Ben je geraakt, dan steek je je hand omhoog en loop je naar de basis. Beide partijen zijn continu op zoek naar elkaars zwakke plek en proberen zo de missie te volbrengen. 

Veiligheid

Airsoft is een sport die niet zonder risico is. Ook al gaat het om kleine balletjes, ze worden met grote kracht afgeschoten. Vooral in het gezicht kunnen de balletjes schade toebrengen. Daarom is een veiligheidsbril verplicht bij airsoft verplicht. Zonder veiligheidsbril mag je het terrein niet betreden.

Beginnen met airsoft

Als je wil beginnen met airsoft heb je een aantal dingen nodig. Zonder deze dingen is airsoft niet legaal. Allereerst heb je een lidmaatschap nodig van de Airsoft Belangen Vereniging (NABV). Zonder dit lidmaatschap mag je geen airsoftspullen aanschaffen of de sport beoefenen. Heb je dit lidmaatschap niet en je gaat toch beginnen met airsoft dan ben je strafbaar. Als je nog niet zeker weet of je verder wil gaan met airsoft kun je ook een dagje meedoen, je wordt dan ingeschreven op de website van de NABV  als introducé.

AEG

Het meest gebruiksvriendelijke wapen is de AEG. Dit wapen maakt gebruik van een accu. Daarnaast heb je ook wapens van het type GBB. Een AEG is goedkoper in aanschaf en ook de magazijnen zijn goedkoper dan die van de GBB. Het nadeel van een AEG is dat het geluid minder realistisch is. 

GBB

De GBB klinkt realistischer dan een AEG. Ook de terugslag is realistischer. Het geluid klinkt meer als een echt schot. Voor dit wapen heb je wel enige kennis nodig. Het nadeel van een GBB is dat ze slechter werken als het koeler wordt. De GBB werkt het beste bij een temperatuur van 15 tot 25 graden.

Reenactment

Bij reenactment speel je historische gebeurtenissen na. Meestal gebeurt dit op de plaatsen waar de veldslag oorspronkelijk plaatsvond. Deelnemers hebben een historisch kostuum aan. Bij airsoft gaat het meestal om thema’s als de Tweede Wereldoorlog of een slag uit de oorlog in Vietnam. Het deelnemen aan een reenactment spel is een bijzondere ervaring en laat je terug in de tijd gaan.

Kaartschieten

Bij kaartschieten probeer je zo accuraat mogelijk op een kaart te schieten. Dit gebeurt vanuit een statische positie. Er is geen tijdslimiet verbonden aan kaartschieten. Tijdens de wedstrijd mag je 5 schoten lossen op de kaart. De geraakte punten worden opgeteld en geven de score aan. Degene met de hoogste score heeft gewonnen. Bij kaartschieten komt veel precisie kijken.  

Waar kun je airsoft spelen?

Lijkt het je leuk om aan airsoft te doen? De sport wordt in Nederland steeds populairder en er komen steeds meer plekken waar je deze sport kunt beoefenen. Op sommige plekken kun je ook uitjes boeken voor groepen. Bijvoorbeeld voor een teamuitje of een andere feestgelegenheid. Er zijn ook plekken waar je alleen terecht kunt als je lid van de NABV bent. Er worden ook open dagen georganiseerd door het hele land waar je kennis kunt maken met de sport. Ben je lid van de NABV dan  worden er ook regelmatig open skims gehouden waar je aan kunt meedoen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws