Welke mogelijkheden biedt een verzuimverzekering?

Partyscene Redactie | 5 augustus 2022
algemeen

Iedere werkgever krijgt bij zijn of haar onderneming te maken met een zieke medewerker. Met een verzuimverzekering dekt u het financiële risico af op het moment dat uw werknemers arbeidsongeschikt zijn. Welke mogelijkheden biedt een verzuimverzekering echter voor uw bedrijf?

Wat is een verzuimverzekering?

Op het moment dat een werknemer ziek is, betaalt u als werkgever het loon van deze medewerker voor een periode van twee jaar door. Dit wordt ook wel de loondoorbetalingsverplichting genoemd. Door een verzuimverzekering af te sluiten, verzekert u uw bedrijf tegen deze loondoorbetalingsverplichting van een zieke medewerker. Het loon doorbetalen van een werknemer voor twee jaar zonder diens werkzaamheden en het aanstellen van een nieuwe medewerker kan immers aardig in de papieren lopen. Zeker in het geval u over een klein bedrijf beschikt, zijn deze kosten niet zomaar te betalen. Een verzuimverzekering vangt in dat geval de kosten op.

Welke soorten verzuimverzekeringen zijn beschikbaar?

Welke verzuimverzekering optimaal bij uw bedrijf past, hangt af van een aantal elementen, zoals de grootte van uw onderneming. Over het algemeen zijn er twee soorten verzuimverzekeringen, waarbij het essentiële verschil het eigen risico is.

De conventionele verzuimverzekering

Deze verzuimverzekering hanteert een eigen risico in dagen, die ook wel wachtdagen heten. De meeste werkgevers kiezen hierbij voor een wachttijd van 10, 30 of 90 dagen. Aan de hand van het aantal wachtdagen, bent u als ondernemer verantwoordelijk voor het doorbetalen van het loon van de zieke medewerker. Op het moment dat de periode van het eigen risico voltooid is, keert de verzekering uit. Hoe meer eigen risico u draagt, des te lager de premie is. Veelal is de conventionele verzuimverzekering zeer uitgebreid, waardoor kleine werkgevers tot 50 medewerkers deze vorm van verzekering kiezen.

Verzuimverzekering met stop loss dekking

Een verzuimverzekering met een stop loss dekking hanteert een eigen risico in geld. Deze verzekering is op deze wijze een vangnet voor ziekteverzuim dat langer dan gemiddeld duurt. De werkgever betaalt in dit geval regulier verzuim zelf. Worden de kosten van het verzuim echter hoger dan een afgesproken bedrag, dan vangt de verzekering de kosten op. Ook hier geldt dat hoe meer risico u wilt dragen, des te lager de premie wordt. Deze verzekering is veelal interessant voor grotere bedrijven met meer dan 50 werknemers. Deze ondernemingen beschikken vaak over meer middelen om kosten van het personeel op te vangen.

Welke verzuimverzekering past bij u?

Het vinden van de juiste verzuimverzekering is lastig en tijdrovend. Schakel daarom een verzekeringsadviseur van HR Navigator in. Deze expert heeft een volmacht om met vrijwel alle grote verzekeraars zaken te doen, waardoor u snel een overzicht van alle mogelijkheden en premies ontvangt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws