Heb je ooit een familielid geblokkeerd op sociale media?

Partyscene Redactie | 27 oktober 2022
algemeen

Van tropische vakantieoorden tot huiselijk kindervertier - we delen wat af op sociale media. In Nederland zijn 13,7 miljoen mensen actief op één of meer sociale media kanalen. Dikke kans dat je daar dus ook familieleden tegenkomt. Maar wat als je geen behoefte hebt aan het alziend oog van tante Agaath of de onophoudelijke tags van broerlief? Time2play nam een duik in de online familiebanden en vroeg 650 sociale media gebruikers of ze ooit een familielid hebben geblokkeerd.

De tijd dat Facebook slechts een verzamelplek was van Harvard-studenten en Instagram niet meer dan een fotogalerij, lijkt lang vervlogen. Vandaag de dag wisselen foto’s, filmpjes en persoonlijke berichten elkaar in rap tempo af. Toch lijken we daar niet altijd op te zitten wachten. Zo geeft 41% van de respondenten aan ooit een familielid te hebben geblokkeerd op sociale media. Van de overige 59%, heeft ruim een kwart ooit overwogen het te doen. 

Redenen


Waar sociale media als Facebook, Instagram en Twitter in toenemende mate worden beschouwd als bron van confrontatie en ergernis, lijken Nederlanders hier binnen families ook tegenaan te lopen. Op de vraag wat de aanleiding is voor het blokkeren van een familielid, antwoordt 28% zijn of haar persoonlijke leven te willen verbergen. 15% geeft aan vervreemd te zijn van zijn of haar familie, terwijl vervelende comments voor 14% van de respondenten de aanleiding zijn voor de blokkade. Ook maatschappelijke standpunten lijken ons naar de blokkeerknop te leiden. Zo worden politiek gerelateerde berichten (12%), haatzaaiende berichten (9%) en religieuze berichten (7%) als reden genoemd voor het online blokkeren van iemand uit de familie.

Waar blokkeren we het meest?


Ondanks dat WhatsApp met 12,5 miljoen gebruikers het grootste sociale medium van Nederland is, staat de berichtendienst niet bovenaan als het gaat om meeste familieblokkades: Facebook voert de top 5 aan. Het medium met ruim 10 miljoen Nederlandse gebruikers eindigt daarmee boven Instagram en WhatsApp. Het relatief kleine Snapchat (3,2 miljoen Nederlandse gebruikers) staat op de vierde plek, en hekkensluiter van de top 5 is Twitter.

Methodologie

In oktober 2022 hebben we 650 gebruikers van sociale media gevraagd naar hun online familiebanden. 51 procent van de respondenten is vrouw, 48 procent man en 1 procent anders. De gemiddelde leeftijd is 29 jaar.

Neem voor vragen contact op met aukje@time2play.com

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws